TAXUD a lansat proiectul pilot „Educatia Fiscala Digitala pentru Tineri Europeni ”

Europa utilizeaza noi mijloace educationale pentru dezvoltarea spiritului civic. Dand curs unei initiative a Parlamentului European, Directia Generala Impozitare si Uniune Vamala (DG TAXUD) a lansat proiectul TAXEDU – “Digital Tax Education for young people in Europe” – Educatia Fiscala Digitala pentru Tineri Europeni (https://europa.eu/taxedu/home_ro).

Proiectul este menit sa imbunatateasca nivelul de educatie al copiilor, adolescentilor si tinerilor europeni in ceea ce priveste sistemul taxelor si impozitelor. Informatiile despre diferitele forme de impozitare sunt transmise cu ajutorul unor jocuri, materiale si clipuri de tip e-learning, astfel incat tinerii sa le asimileze intr-un mod distractiv si captivant, care sa ii stimuleaze sa se implice.

Profesorilor le sunt puse la dispozitie resurse si sugestii (tips & tricks) care sa simplifice procesul de predare a informatiilor referitoare la sistemul de taxe si impozite si la beneficiile acestuia.

“Informatiile despre impozite si fiscalitate sunt transpuse in jocuri, prin intermediul unor scenarii inteligente de eLearning, si genereaza o interactiune prietenoasa. Acesta este un exemplu de buna practica in ceea ce priveste democratizarea informatiei in UE si informarea permanenta a cetatenilor europeni. Sunt mandru ca aceasta initiativa ii apartine unui europarlamentar roman”, spune Victor Negrescu, Ministrul Afacerilor Europene, si cel care, in fosta sa calitate de membru al Parlamentului European, a initiat acest demers.

In vederea indeplinirii scopului final al acestui proiect – educarea tinerilor europeni prin mijloace inteligente in legatura cu taxele, impozitele si importanta acestora, a fost realizat un portal, disponibil in 22 de limbi, care cuprinde materiale de e-learning, secvente video, linkuri catre website-uri nationale de informare si materiale didactice destinate profesorilor. In plus, a fost inclus si un joc, numit TAXLANDIA, in cadrul caruia participantii trebuie sa administreze fonduri publice, sa ia decizii privind colectarea taxelor si modul lor de cheltuire.

Proiectul a fost implementat sub conducerea Parlamentului European si a Comisiei Europene (DG TAXUD), fiind sustinut de directiile vamale nationale. Un aspect foarte important este reprezentat de consultarea tinerilor europeni in timpul crearii continutului educational al site-ului. Varianta finala include si sugestiile lor.

“Noul proiect web Taxedu este unul foarte interesant. El este destinat tinerilor din Europa, de toate varstele. Obiectivul nostru este de a imbunatati nivelul de intelegere a aspectelor legate de impozitare, astfel incat sa putem construi o societate mai buna. Taxedu este mai mult decat un alt portal educational de pe piata europeana. Noi urmarim un deziderat mult mai important, mult mai ambitios. Educatia este o investitie in viitor, in fapt cea mai importanta investitie pe care o putem face in viitor si de aceea investim in tineri pentru a ne asigura ca ei vor avea o intelegere cat mai pozitiva despre taxe si impozite. Unul dintre sloganurile initiativei noastre este: “Taxele ne construiesc viitorul!”, a declarat Pierre Moscovici, Comisar European pentru Afaceri economice si financiare, impozitare si vama.

Platforma a fost construita de consortiul format din firmele SIVECO Romania, in calitate de lider, si INTRASOFT. Proiectul s-a desfasurat pe baza contractului cadru semnat de consortiu si DG TAXUD in urma cu un an.

In timpul evenimentului de lansare a proiecului pilot, desfasurat la Bibliotheque Solvay din Bruxelles, a fost realizata o demonstratie completa, in direct, a modului in care functioneaza platforma TAXEDU.

“Suntem fericiti sa vedem cat de interesate sunt tinerele generatii de subiectele legate de responsabilitatea civica. E datoria si privilegiul nostru sa gasim cele mai bune moduri de a-i motiva si de a-i informa despre sistemul de taxe si impozite. Avand in vedere ca tinerii sunt utilizatori nativi de tehnologie, desigur ca acesta pare sa fie cel mai bun mijloc de comunicare”, a spus Emilian Pavel, Europarlamentar in cadrul evenimentului de lansare.

Portalul e disponibil in toate limbile tarilor din UE.

Jocul TAXLANDIA poate fi descarcat inclusiv ca aplicatie mobila.

Cum tinerii sunt consumatori constanti de social media, proiectul e promovat pe Facebook si Instagram, unde, daca doresc, ei pot sa dea LIKE si FOLLOW:

– Facebook: https://www.facebook.com/taxeduportal/

– Instagram: https://www.instagram.com/taxeduportal/

Liderul consortiului de firme care a implementat TAXEDU, SIVECO Romania, are o expertiza solida si un lung sir de reusite in domeniul proiectarii, implementarii si managementului de proiect, avand in portofoliu peste 3,500 de proiecte complexe, dezvoltate pentru mai mult de 1,500 de clienti din 27 de tari de pe 4 continente. Compania le-a furnizat acestor clienti solutii integrate, intre care intra dezvoltarea de sisteme financiare, managementul de documente si continut, aplicatii administrative, sisteme informatice geografice (GIS), portaluri web si sisteme eLearning.

Florin Ilia, Presedinte & Director General al SIVECO Romania, a declarat “Suntem onorati sa dovedim, o data in plus, ca SIVECO este un furnizor de incredere pentru Comisia Europeana , in domeniul software si al serviciilor IT. Pana in prezent, SIVECO, alaturi de partenerii sai, a implementat peste 20 de proiecte directe pentru Comisia Europeana, dezvoltand aplicatii software integrate de care beneficiaza milioane de cetateni europeni. Astfel, confirmam angajamentul nostru pentru realizarea de proiecte solide, pentru o munca devotata si de calitate.”

INTRASOFT International este un lider in domeniul furnizarii de servicii IT catre Comisia Europeana, avand o vasta expertiza in domeniul vamal si al impozitelor si ocunoastere profunda a legislatiei si procedurilor europene.

Despre SIVECO Romania
SIVECO Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

Organizatie reconstruita pe model european, cu centre de competenta unice si specialisti competitivi la nivel international, SIVECO Romania este singura firma romaneasca de software care furnizeaza servicii informatice direct catre organisme ale Comisiei Europene.

Compania s-a specializat in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare pentru educatie, sanatate, agricultura, institutii vamale, organizatii europene, firme private, institutii publice. In ultimii ani, portofoliul de produse si servicii al companiei a fost completat cu noi solutii inovative, adaptate actualului model de business al organizatiei, vizand extinderea catre noi piete si categorii de beneficiari.

De-a lungul celor 25 de ani de existenta, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne si internationale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *