Angajații și factorii de decizie din domeniul IT petrec o mulțime de ore în fața monitoarelor în fiecare zi. Kevin Yang, Technical Product Manager Europe la MMD explică ce ar trebui să știe utilizatorii despre panel-uri când aleg un monitor

Care sunt cele mai importante caracteristici și beneficii ale panel-urilor IPS și VA?

Panel-urile IPS și VA sunt pe piață de aproape 20 de ani, iar variantele originale ale acestora au avut o reputație proastă din cauza anumitor aspecte. În comparație cu panourile LCD TN, despre cele IPS se spunea că aveau dezavantaje precum un timp de răspuns foarte lent, efetele de blurring și ghosting, dar nu se mai poate vorbi de așa ceva în prezent. Panelurile IPS moderne sunt mult îmbunătățite, au un timp de răspuns rezonabil și sunt multifuncționale. Putem spune aceleași lucruri și despre panourile VA, care au fost recunoscute pentru contrastul mai bun pe care îl au în comparație cu cele IPS și TN, dar problema inițială a acestora era reprezentată de acuratețea culorii, inferioară IPS, dar și un timp de răspuns redus. Totuși, monitoarele de astăzi nu mai au aceste probleme; avem paneluri VA cu timpi rapizi de reacție și chiar tehnologie Quantum Dot care permite o calitate mai bună a culorii decât în cazul panelurilor IPS.

Care este cel mai potrivit tip de panel pentru designerii grafici și producătorii video?

Acuratețea culorii este foarte importantă pentru designerii grafici, motiv pentru care panourile IPS sunt recomandate pentru această categorie. Am putea spune că același lucru este valabil și pentru producătorii video, cu excepția faptului că aceștia au nevoie și de o rezoluție excelentă, deoarece monitoarele cu o rezoluție mai ridicată facilitează editarea videoclipurilor. Spre exemplu, aceștia ar trebui să opteze pentru un monitor de minim 34 de inchi și format 21:9, care ar permite prezența simultană pe ecran atât a videoclipului, cât și a panoului de comandă, decât să meargă pe varianta cu două monitoare așezate unul lângă celălalt: unul pentru videoclip și celălalt pentru panoul de comandă. Varianta unui singur monitor reprezintă un beneficiu real.

Ce pot face companiile care doresc să sporească productivitatea angajaților? 

Cel mai mult depinde de ce vor face angajații cu monitorul, dar în general este recomandat să lucreze pe monitoare ce beneficiază de funcțiile flicker-free sau low blue light. Aceste caracteristici ajută la evitarea durerilor de cap după multe ore petrecute în fața ecranului și reduc undele scurte de lumină albastră care pot fi dăunătoare pentru ochi. Dacă utilizatorul lucrează pe mai multe monitoare, modelele fără margini sunt cea mai bună alegere deoarece permit o mai bună integrare a ecranelor.

Spre ce ar trebui să se orienteze utilizatorii de acasă?

Pentru acasă, un monitor obișnuit Full HD este mai mult decât suficient pentru browsing, dar cei care se joacă ocazional s-ar putea să vrea un monitor cu ecran mare pe care s-ar putea juca și uita la videoclipuri.

Ce refresh rate ar trebui să aibă un monitor destinat utilizatorilor de acasă sau celor de la birou?

În acest moment, cele mai căutate sunt monitoarele de 60 Hz în rândul acestor utilizatori – doar gamerii înfocați ar beneficia de pe urma monitoarelor de 144 Hz. De fapt, în 2018 vom lansa monitoare de super înaltă rezoluție, chiar și 8K, cu cea mai bună calitate a culorilor, tehnologie HDR, iar acestea vor avea tot 60 de Hz pentru că nu este nevoie de o creștere. În prezent, nu există filme sau conținut multimedia care să poată beneficia de un refresh rate mai mare de 60 Hz. Un monitor cu un refresh rate superior se adresează doar gamerilor înfocați.

MMD este o companie deținută de TPV înființată în 2009 printr-un parteneriat de brand cu Philips. MMD distribuie și comercializează exclusiv display-uri LCD Philips în întreaga lume. Combinând calitățile brandului Philips cu expertiza în producția display-urilor a TPV, MMD urmează o strategie rapidă și eficientă pentru a lansa produse inovative pe piață. MMD conduce piețele din Europa de Vest de la sediul central din Amsterdam. Estul Europei și CIS sunt susținute de la sediul din Praga. Prin rețeaua de parteneri locali, MMD colaborează cu toți marii distribuitori IT din Europa. Centrele de design și dezvoltare ale companiei sunt situate în Taiwan. www.mmd-p.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *