București 21.02.2022. ROCA X anunță că a realizat o primă rundă de investiție în FilmChain, o companie de tehnologie financiară (fintech) dedicată industriei de film cu sediul în Londra și New York, fondată de către antreprenoarele românce Maria Tânjală și Irina Albița. Platforma ajută întreg lanțul de producție și distribuție al filmelor să gestioneze automatizat procesul de distribuție al fondurilor și de management al drepturilor de autor și oferă fiecărei părți implicate posibilitatea de a urmări în timp real performanța și profitabilitatea conținutului creat. Platforma FilmChain este utilizată de către case de distribuție și producători independenți de film din toată lumea, iar compania a ridicat până în momentul de față peste £1,6 M de la investitori precum HearstLab, SFC Capital și FintechCircle.

„Industria filmului se află într-un moment în care creatorii de conținut au un grad din ce în ce mai ridicat de independență – de la reducerea costurilor de producție, la deschiderea unor noi canale de distribuție prin intermediul platformelor de streaming, tehnologia face ca industria să devină din ce în ce mai agilă și descentralizată, urmărind traiectoria „Economiei Creatorului” (The Creator Economy). Avem încredere că FilmChain, prin prisma experienței echipei, a aplicabilității produsului, și a momentului de piață, are oportunitatea de a ajunge un jucător important la nivel global în industria de entertainment.”  a spus Bogdan Pașca, Investment Manager ROCA X.

Maria Irina _fondatoare FilmChain

Anunțul investiției vine la scurt timp după ce compania a anunțat două noi parteneriate în cadrul festivalului de film de la Berlin cu Alamode Film Distribution (Germania) și Lumière (Benelux) doi lideri de distribuție de filme și seriale tv în Europa. Portofoliul de clienți FilmChain include nume cu rezonanță precum Eurimages, German Film Fund și filme nominalizate la Oscar precum “Colectiv” și “Animal Kingdom”.

Scopul rundei este de a oferi companiei resurse pentru dezvoltarea departamentului de vânzări în vederea creșterii bazei de clienți și premergatoare seriei A, pentru a continua dezvoltarea  serviciului și scalarea în piața din Statele Unite ale Americii. FilmChain este un serviciu ce poate fi accesat în cloud (de tip SaaS – software as a service), care gestionează automat tabelul de distribuirea al veniturilor pentru întreg lanțul de producție și distribuție al unui film, oferind fiecărei părți implicate posibilitatea de a urmări în timp real performanța și profitabilitatea conținutului creat. Prin utilizarea protocolului de blockchain, platforma asigură transparența datelor pentru fiecare parte implicată în proiect, iar prin integrarea cu operatorii bancari, soluția minimizează costurile tranzacției și distribuie instant veniturile în conturile alocate.

Bogdan Pasca_Investment Manager_ROCA X

Suntem încântate să deschidem această rundă de investiție prin parteneriatul cu ROCA X, o echipă cu care am rezonat foarte bine în viziune și planuri de scalare și le mulțumim pentru sprijin. Este un moment crucial pentru industria de entertainment în digitalizarea proceselor, iar FilmChain este prima platformă digitală care oferă un grad inegalabil de automatizare, eficiență și transparență.” a spus Maria Tânjală, co-fondator FilmChain.

“Prin alianța cu ROCA X, ca investitori strategici, ne propunem extinderea adoptării serviciilor FilmChain în piața independentă cât și în zona enterprise a marilor distribuitori de conținut globali. Experiența echipei ROCA X în dezvoltarea exponențială a start-up-urilor tehnologice face ca parteneriatul sa fie unul ideal.” A adăugat Irina Albita, co-fondator FilmChain.

În 2021 ROCA X a investit 3,5 milioane de EUR în 7 startup-uri noi și a avut 10 investiții în startup-urile deja existente în portofoliu. Acestor reușite li se alătură triplarea capitalului disponibil de la 4 la 12 milioane EUR și înregistrarea EuVECA ce permite echipei de management a ROCA X administrarea de portofolii de fonduri cu capital de risc de pe teritoriul Uniunii Europene. În 2022 ROCA X a investit în BunnyShell și FilmChain.

Printre investițiile ROCA X se numără: FirstairborneKinderpediaBunnyShellCode of TalentFrisboTeleportMocAppBonapp.ecoMedicai și Xvision.

Despre FilmChain

FilmChain este înființată de către Maria Tânjală și Irina Albița  în UK și gestionează în momentul de față peste 52      de titluri independente iar în 2022     , aceasta a semnat primii clienți Enterprise, care constau în case renumite de distribuție care gestionează coroborat peste 5     00 de filme și 250 de seriale TV. Compania este asistată de către profesioniști din industrie, precum fostul director al Apple iTunes Film/TV în CEE. Proiectul a primit numeroase premii și mențiuni relevante precum Startup of the Year (London Business Awards 2020), Best Woman led Investment In Innovation (UKBAA 2019) și Blockchain Founder of the Year (UK TFA 2018) și este susținut de investitori precum HearstLab US, SFC Capital și FintechCircle cât și de către programe de antreprenorial Britanice precum Techstars. Până în momentul de față, compania a atras investiții în valoare de GBP 1,6     M în equity și granturi.

Despre ROCA X – For dreams too big to be built alone 

ROCA X este un venture capital de 12 milioane de euro, finanțat integral privat, care investește în start-upuri disruptive din tehnologie aflate la început de drum în faza de Pre-Seed și Seed. În decembrie 2021, echipa de management a ROCA X a devenit primul Administrator de fonduri de investiții alternative EuVECA din România, înregistrare ce îi va permite administrarea de portofolii de fonduri cu capital de risc de pe teritoriul Uniunii Europene, baza de funcționare fiind regulamentul Uniunii Europene privind fondurile europene cu capital de risc.

De la lansare și până în prezent, echipa ROCA X a susținut în total 25 start-up-uri, iar 10 dintre acestea au primit deja mai mult de o rundă de finanțare. Toate aceste start-up-uri au beneficiat de susținerea ROCA X în multiple arii de la viziune sau decizii strategice de business, planificare strategică și management, consultanță în creșterea eficienței operaționale până la exemple de bune practici în procesele interne, din domenii precum juridic, resurse umane și comunicare externă. Mai multe informații despre investițiile ROCA X sunt disponibile aici.

ROCA X este o companie Impetum Group, grupul românesc format din reunirea celor 3 brand-uri: CITR, ROCA și ROCA X, dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business în oricare etapă din viața unei companii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *