Initiatorii campaniei NU DA SPAGA anunta lansarea primului sondaj cu privire la mita, reprezentativ la nivel national: „Spaga la romani – ce cred si ce spun romanii despre coruptia mica”. Obiectivul central al sondajului a fost investigarea incidentei coruptiei mici, a disponibilitatii cetatenilor de a da mita, a mecanismelor, cauzelor, tipurilor de mita, cat si a efectelor acesteia.

Conform sondajului, 80% dintre romani cunosc cel putin o persoana care a dat spaga, aproape doua treimi considera ca majoritatea functionarilor sunt corupti si o treime declara ca au dat spaga macar o data in ultimii doi ani. Daca ar putea lupta impotriva coruptiei, doar 5% ar convinge oamenii sa nu mai dea nimic. „Ne ingrijoreaza faptul ca numai 5% dintre respondenti considera ca si cetatenii au un rol in combaterea coruptiei. Credem ca aceasta perceptie ar trebui sa se nuanteze. De aceea, am initiat aceasta campanie si am identificat o serie de motive pentru a NU DA SPAGA, publicate pe site-ul www.nudaspaga.ro”, a precizat Radu Mateescu, Presedinte Executiv, Fundatia CONCEPT.

„Coruptia mica, administrativa, este o nota comuna a tarilor in tranzitie sau mai putin dezvoltate. Faptul ca este perceputa ca o problema in Romania nu este o surpriza. Ceea ce ne mira este altceva. Ambivalenta caracterizeaza raportarea cetatenilor la coruptia mica: daca 52% accepta mita ca ingredient al vietii cotidiene, 58% declara ca vor evita, in viitor, sa ofere mita. Ar fi exagerat sa concluzionam ca ne aflam in fata unei revolutii culturale langa ghiseu.”, a declarat Oana Zabava, Director Executiv, Transparency International Romania.

La rezultatele cercetarii se adauga un tablou al mitei, care include costuri, tehnici, proceduri: „Manual de Spaga” – investigatii jurnalistice asupra practicilor asociate coruptiei mici. „Publicatia nu-si propune sa dea lectii de mituire. Dimpotriva. Isi doreste sa demonteze mecanismul spagii, sa-l prezinte in amanunt. Pentru a trata un organism social bolnav, mai intai sunt necesare multe sedinte de disectie”, a mentionat Ioan Margarit, Editor Coordonator al www.anchete.ro. Povestirile si exemplele din manual sunt in majoritate selectionate dintre cazurile semnalate de cititorii site-ului pe parcursul campaniei.