Pe întreaga durată a zilei de luni, 27 ianuarie a.c., angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” au asigurat preluarea persoanelor transportate cu aeronavele MAI din diverse localităţi ale judeţului către municipiul reşedinţă de judeţ. Pentru aceasta, în zona stadionului de atletism din municipiul Buzău – locul de aterizare al elicopterelor MAI, au fost mobilizate două ambulanţe, o autospecială pentru transport victime multiple, un subofiţer asistent SMURD şi opt subofiţeri paramedici. Acestora li s-au adăugat un echipaj din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău şi două cadre ale Ministerului Apărării Naţionale.
Informări de presă din județele afectate de vremea severă

BUZĂU. Pe întreaga durată a zilei de luni, 27 ianuarie a.c., angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” au asigurat preluarea persoanelor transportate cu aeronavele MAI din diverse localităţi ale judeţului către municipiul reşedinţă de judeţ. Pentru aceasta, în zona stadionului de atletism din municipiul Buzău – locul de aterizare al elicopterelor MAI, au fost mobilizate două ambulanţe, o autospecială pentru transport victime multiple, un subofiţer asistent SMURD şi opt subofiţeri paramedici. Acestora li s-au adăugat un echipaj din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău şi două cadre ale Ministerului Apărării Naţionale.

Totodată, prin Centrul de Comandă Buzău, cu sprijinul personalului Ministerului Afacerilor Interne şi al autorităţilor locale, 21 persoane au putut participa la şedinţa de hemodializă, planificată a se desfăşura la Centrul de Dializă Buzău.De asemenea, angajaţii ISU Buzău au intervenit cu ajutorul unei autospeciale şenilată în comuna Vadu-Paşii, preluând un pacient cu fractură la un membru inferior şi transportându-l pe acesta la o unitate medicală de specialitate. Alte două şenilate au intervenit în comuna Breaza de unde au preluat două cazuri medicale. Un mijloc similar de intervenţie a fost utilizat de către salvatorii ISU Buzău, care au asigurat deplasarea lucrătorilor Electrica SA în localitatea Voetin, pentru remedierea unor avarii la staţia de pompare ce asigură alimentarea cu apă a municipiului Râmnicu Sărat.

Totodată, un echipaj de poliţie rutieră ce acţiona pe DN 2B, pe raza comunei C.A. Rosetti, a intervenit pentru a acorda sprijin în două cazuri medicale. Poliţiştii au preluat o fetiţă de 8 ani, diagnosticată cu apendicită acută şi un băiat de 5 ani, diagnosticat cu laringită şi febră de peste 38 de grade, transportându-i cu autospeciala de poliţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, unde au primit asistenţă medicală de specialitate. Cei doi minori au fost însoţiţi de asistenta cabinetul medical comunal, de mama unuia dintre ei şi de o farmacistă.

În cea de a doua parte a zilei, structurile MAI au asigurat tranzitarea cazurilor de urgenţă şi a autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 ton, pe DN2 E85, în coloane de câte 15-20 autovehicule, cu antemergător, în mod controlat şi alternativ.Totdodată, la nivelul judeţului a fost luată decizia suplimentării numărului de poliţiştii din şese dispozitive de blocare a arterelor rutiere şi au fost constituite cinci echipe de patrulare, îndrumare şi restricţionare a circulaţiei pe DN2 E85, pe tronsoanele Buzău – limita cu judeţul Ialomiţa şi Buzău – limita cu judeţul Vrancea. De asemenea, în 78 de localităţi afectate de ninsorile abundente, poliţiştii din cadrul Posturilor de poliţie comunale au acordat, din oficiu sau la cerere, sprijin Comandamentelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

GALAŢI. Din localitatea Suhurlui, cu ajutorul autospecialei şenilate, angajaţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au preluat trei pacienţi (un pacient ce necesita dializă, o gravidă şi un pacient cu probleme respiratorii), aceştia fiind salvaţi şi predaţi echipajelor de ambulanţă în localitatea Pechea, în cursul serii de luni, 27 ianuarie, la ora 18.30. Ataşăm şi imagini video de la această intervenţie. Un caz deosebit la care au intervenit angajaţii Ministerului Afacerilor Interne a fost cel al unei gravide din satul Vizureşti, com. Buciumeni, pentru care a fost solicitat un elicopter al MAI în vederea salvării şi transportării sale la spital. Nefiind posibil acest lucru, s-a dispus formarea unui convoi cu o freză ca antemergător, urmată de ambulanţă, misiunea fiind încheiată în cursul serii de luni, în jurul orei 19.00.

De asemenea, în localitatea Nămoloasa, s-a acţionat cu un utilaj şi zece voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Nămoloasa pentru deblocarea unui autoturism în care se aflau cinci persoane, din care doi copii. La ora 20.30, persoanele au fost aduse în localitatea Nămoloasa, fiind cazate la rude.Angajaţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au sprijint şi intervenţia de preluarea de către echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean, din localitatea Gohor, a unui copil şi a unei gravide, aceştia fiind transportaţi la unităţi medicale specializate.Din satul Căueşti, comuna Drăguşeni, a fost preluat cu ajutorul unui utilaj de deszăpezire un pacient cu afecţiuni pulmonare, acesta fiind transportat la spital de către echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean.Angajaţii Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru preluarea şi transportarea la Spitalul Județean din Galați a unei persoane din comuna Schela ce necesita dializă.Până la ora actuală, la nivelul Grupei Operative din Comandamentul de Iarnă nu s-au mai primit solicitări din partea primăriilor pentru ajutorarea unor eventuale persoane aflate în dificultate.

VRANCEA. Ceai şi alimente pentru conducătorii autovehiculelor staţionate în trafic Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Vrancea au sprijinit conducătorii autovehiculelor care au staţionat pe DN 2 (E 85) în ultima perioadă, ca urmare a consecinţelor fenomenelor meteo extreme. Pompieri, jandarmi şi poliţişti au oferit în cursul zilei de luni, 27 ianuarie a.c. ceai cald şi alimente. Astfel, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea a distribuit o cantitate de 40 litri de ceai cald, către aproximativ 300 de persoane aflate în tranzit prin judeţul Vrancea şi staţionate pe centura ocolitoare a municipiului Focşani. De asemenea, poliţiştii adjudeni, cu sprijinul a două societăţi comerciale, au distribuit celor 25 de conducători de autotrenuri staţionate în municipiul Adjud o masa caldă, precum şi ceai cald.

Totodată, alţi 50 de conducători auto au primit, cu sprijinul poliţiştilor, un prânz cald la sediul unui restaurant din municipiul Adjud. Ceai cald a fost distribuit şi de către angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, în colaborare cu voluntarii Crucii Roşii, persoanelor staţionate cu autovehiculele între localităţile Tişiţa şi Adjud.

11 persoane evacuate pe calea aerului10 pacienţi şi un însoţitor au fost evacuaţi în cursul după-amiezii de luni, 27 ianuarie a.c., din localităţile de domiciliu cu ajutorul unui elicopter al Ministerului Afacerilor Interne şi predate echipajelor de ambulanţă care le-au transportat către unităţi spitaliceşti specializate, inclusiv către centrul de dializă. Trei dintre acestea necesitau asistenţă medicală, iar şapte trebuiau să urmeze tratament la centrul specializat de dializă din municipiul Focşani. Persoanele dializate au fost preluate din satele Voetin (3), Sihlea (1), Bogza (1), Caiata (1) din comuna Sihlea, cât şi din localitatea Băleşti (1).O femeie gravidă, la termen, din localitatea Băleşti şi un copil în stare febrilă de 5 ani, împreună cu mama lui, din satul Bogza, comuna Sihlea, au fost preluate de elicopterul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI şi transportate la autospecialele SMURD şi cele ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, care aşteptau în punctul stabilit din localitatea Dumbrăveni (locul de aterizare al elicopterului MAI). De asemenea, o persoană în vârstă de 64 de ani, care a suferit un traumatism la umăr şi torace după ce a căzut de la o înălţime de circa 3 metri, a fost evacuată pe calea aerului din satul Bogza, comuna Sihlea. Paramedicii de pe ambulanţele SMURD şi cele ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean au asigurat asistenţa medicală şi transportul persoanelor care necesitau ajutor medical către unităţile medicale de specialitate. Pe durata întregii misiuni, acţiunile au fost gestionate şi monitorizate prin dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, structură care a asigurat dispozitivul de intervenţie pentru preluarea pacienţilor de la aeronavă la ambulanţele care îi aşteptau.

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, poliţiştii, jandarmii şi militarii vor continua să sprijine şi în perioada următoare populaţia vulnerabilă (cu precădere persoane vârstnice sau bolnave), prin facilitarea accesului în gospodării către sursele de apă şi locurile în care sunt depozitate lemnele.

TULCEA. Angajaţii Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au preluat în cursul zilei de luni, patru persoane pentru dializă de la Dăieni, precum şi o persoană cu fractură, respectiv un copil, ambii din localitatea Gârlicea, toţi aceştia fiind transportaţi la Spitalul Județean Tulcea.Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au acordat sprijin mai multor ambulanţe pentru preluarea unor cazuri medicale – preluarea unei gravide şi a unui pacient cu accident vascular cerebral din comuna Victoria, a unei gravide din comuna Ulmu (judeţul Brăila) şi a altor două persoane din comuna Neatârnarea ce necesitau dializă. Toate aceste cazuri au fost transportate către unităţi spitaliceşti din judeţele Tulcea şi Brăila, pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.

CĂLĂRAŞI. Trei polițiști de frontieră au intervenit în cursul zilei de luni, pe DN3, în zona piscicolă Călărași, pentru deblocarea unui autoturism în care se aflau blocate trei persoane.

TELEORMAN. În cursul zilei de luni, 27 ianuarie a.c., în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman, 30 de subofițeri din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi 30 de subofițeri jandarmi intervin în acțiuni de deszăpezire în proximitatea școlilor și grădinițelor din localitatea reședință de județ. Acțiuni similare au fost desfăşurate în zona unităților școlare din municipiul Videle de către cadre ale Detașamentului de Pompieri Videle, aceste intervenţii urmând să continue şi în cursul zilei de marţi, 28 ianuarie a.c.

ALTE ACŢIUNI. Menţionăm şi faptul că, în judeţele afectate de vremea severă, Jandarmeria Română a participat cu 439 de jandarmi şi 41 mijloace auto pentru limitarea consecinţelor fenomenelor meteorologice periculoase. Totodată, în judeţul Prahova, peste 300 de jandarmi au intervenit pentru deszăpezirea a 18 instituţii de învăţământ şi a altor două aparţinând Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public. Similar, în Capitală, începând cu ora 21.00, un efectiv de 200 de jandarmi au acţionat pentru deszăpezirea staţiilor RATB, a gurilor de metrou, a trotuarelor şi trecerilor de pietoni, între Piaţa Charles de Gaulles şi Piaţa Presei Libere.