Mihai-Razvan Ungureanu: „Aceasta lege, votata la final de sesiune Parlamentara, ne ia din timpul necesar initierii unei sesizari Constitutionale. Voi trimite un memorandum catre Presedintele Traian Basescu, si ii voi solicita sa-si exercite dreptul de a trimite legea spre reexaminare, in temeiul art. 77 din Constitutia Romaniei.”

In data de 17 decembrie 2013, in Camera Deputatilor, camera decizionala, a fost votata Legea nr. 579/2013 privind unele masuri de reglementare a vanzarii–cumpararii terenurilor agricole din Romania situate in extravilan, de catre persoane fizice, precum si infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. Proiectul de lege fusese in prealabil adoptat in Senat, in data de 9 decembrie 2013.

„Iata ca legea care reglementeaza vanzarea-cumpararea terenurilor agricole din Romania a trecut rapid si fara probleme in Parlament. Adoptarea ei a fost asigurata de super-majoritatea USL-ista. Partidul FORTA CIVICA (FC) trimite un memorandum Presedintelui Romaniei pentru retrimiterea legii in Parlament”, a transmis Mihai-Razvan Ungureanu, Presedintele FC.

„Prevederea din proiectul de lege adoptat in Parlament, care se refera la limita de vârstă de 40 de ani la acordarea dreptului de preemțiune asupra terenurilor, intra in conflict cu Constitutia, prin nerespectarea Art. 16, alin. (1) – ”Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”. De asemenea, proiectul de lege intra in conflict cu Constitutia Romaniei, care garanteaza proprietatea privata, prin nerespectarea Art. 44, alin. (1) al Constitutiei.

Conform art. 53 din Constitutie, exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii”, a declarat Mihai-Razvan Ungureanu.