Mihai-Razvan Ungureanu: “Guvernul vine cu un set de reguli care inaspreste vanzarea terenurilor agricole. Terenurile private sunt proprietate personala! Statul sub nicio forma nu-si poate aroga dreptul de a decide in locul proprietarului modul cum acesta isi va folosi sau instraina pamantul.”

Guvernul a pregatit o ordonanta de urgenta care reglementeaza conditiile in care pot fi vandute terenurile agricole, prevazand dreptul de preemtiune al statului si al tuturor persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care fac agricultura. Cumparatorul va fi obligat sa dovedeasca ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani.

„Atrageam atentia inca de la inceputul lunii septembrie asupra acestui proiect legislativ. Guvernul USL insista sa vina cu o NOUA ordonanta de urgenta neconstitutionala – minim 5 ani de experienta in agricultura pentru a avea dreptul sa achizitionezi un teren in Romania. Iata o ordonanta care va bloca practic retragerea fortei de munca neocupata de la oras catre agricultura din mediul rural” a declarat Presedintele FORTA CIVICA (FC), Mihai-Razvan Ungureanu.

Presedintele FC este de parare ca noua ordonanta va incalca dreptul de proprietate. “Legile au o singura misiune – sa promoveze un set de reguli clare pe care orice cetatean corect le va respecta. Amintesc insa ca intr-o societate civilizata si evoluata, dreptul la proprietatea personala este sfant. Se introduce dreptul de preemptiune la achizitie, chestiune care poate incalca dreptul proprietarului de a-si vinde terenul conform vointei sale”, a declarat Mihai-Razvan Ungureanu.

Acesta aminteste ca se va infiinta o noua institutie – Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare – care va gestiona intregul proces de vanzare-cumparare al terenurilor agricole si care se va afla in subordinea Prim-ministrului: “Ponta a mai organizat o autoritate in subordinea domniei sale. Achizitionarea de catre cetatenii straini a terenurilor din Romania a fost unul dintre motive invocate de guvern. Teama lasata probabil mostenire din vremurile de mult apuse. Nu de putine ori Romania a invocat dreptul ca fiecare cetatean UE sa fie tratat egal in comunitatea europeana. Acum nu facem decat sa ne contrazicem”, a afirmat Mihai-Razvan Ungureanu.