La o prima impresie, termoficarea prezinta numeroase provocari logistice si structurale, dar mai ales financiare. Totusi, daca analizam mai in detaliu, se poate observa ca investitia in termoficare poate fi recuperata rapid si sigur, imbunatatind vizibil performanta sistemului. Perioada de recuperare a investitiei este de 2-3 ani. Si mai important, lipsa masurilor de eficientizare a consumului de energie costa mult mai mult.
Ecopolis – Orasul Verde

Ecopolis – Orasul Verde
Estimarile arata ca Termoficarea poate reduce consumul de energie al Europei cu 7%, diminua utilizarea combustibililor fosili cu pana la 9% si micsora cantitatea de emisii de CO2 cu 13%, furnizand acelasi cantitate de energie. Sondajele arata ca un sfert din populatia Europei locuieste in zone cu potential pentru astfel de sisteme de termoficare, sau ale caror sisteme pot fi imbunatatite pentru a fi conforme cu noile standarde.

Ciprian Tolea, Director Vanzari, Danfoss District Energy

In prezent, Uniunea Europeana risipeste anual energie in valoare de 500 de miliarde euro, energie care ar putea fi folosita eficient, protejand astfel resursele naturale. Estimarile arata ca sistemele de termoficare pot reduce costurile pe care UE le aloca pentru incalzire cu pana la 11% pana in 2050, echivalentul a 14 miliarde de euro.

De asemenea, implementarea termoficarii va duce si la producerea unui transfer de bani de la importurile de energie catre tehnologii regenerabile si metode de reciclare a energiei irosite, toate putand contribui la dezvoltarea locala.

Aceasta schimbare nu inseamna doar beneficii majore pentru mediul inconjurator (dublarea sistemelor de termoficare in 32 de tari europene ar duce la reducerea emisiilor de CO2 cu pana la 404 milioane de tone), ci si stimularea industriilor implicate in acest proces, astfel fiind posibila crearea de pana la 220 000 de locuri de munca in urmatorii 35 de ani.

Abordare integrata

La nivel local, retelele de termoficare beneficiaza de infrastructura deja existenta sau, se pot crea structuri noi, utilizand sistemele de tevi si cabluri care exista sub orase. Astfel, se poate profita de oportunitatile unei abordari integrate pentru a implementa sau renova retelele de termoficare odata cu alte lucrari de rutina, precum intretinerea sistemelor de canalizare, a liniilor telefonice sau a tevilor, ceea ce va duce la o divizare a costurilor si intreruperi limitate.

Din perspectiva investitorilor, toate acestea pot reduce semnificativ capitalul necesar si costurile de functionare, facand o astfel de investitie mult mai atractiva.

Acum este momentul

In pofida provocarilor pe care termoficarea le presupune in etapele initiale, aceasta ramane solutia cea mai buna pe termen lung pentru remedierea problemelor legate de protejarea resurselor de energie cu care se confrunta centrele urbane.

Chiar si pe termen scurt, sistemele de termoficare devin tot mai competitive din punct de vedere comercial, in principal datorita preturilor in crestere ale combustibililor fosili si costurilor socio-economice legate de impactul asupra mediului.

Termoficarea prezinta o oportunitate unica de reducere a cantitatii de combustibili importati, de imbunatatire a eficientei energiei si crestere a caldurii generate, mentinand eficienta costurilor.

Date relevante:

– Risipa de energie in UE: 500 de miliarde de euro anual. Un astfel de sistem de termoficare ar duce la reducerea emisiilor de CO2 cu pana la 404 milioane de tone anual

– Factura UE la incalzire: reduceri de 14 miliarde de euro pana in 2050

– Timp amortizare investitie: 2-3 ani

– Crearea de locuri de munca in urmatorii 35 de ani: 220 000 locuri de munca

Pentru mai multe detalii despre solutiile de termoficare, va invitam sa accesati incalzire.danfoss.com.

Acest articol face parte din proiectul Ecopolis lansat de Danfoss in 2013 care isi propune sa promoveze solutii sustenabile de termoficare. Pentru mai multe detalii, va invitam sa accesati ecopolis.danfoss.com

Despre Danfoss

Danfoss este una dintre cele mai mari companii industriale din Danemarca. Grupul internaţional este lider în cercetare, dezvoltare şi producţie, comercializare şi service pentru componente mecanice şi electronice destinate mai multor domenii de activitate.
Activităţile Danfoss sunt împărţite în trei divizii principale: Refrigerare & Aer Condiţionat, Tehnica încălzirii şi Acţionări electrice, fiecare dintre ele ocupând o poziţie de frunte în domeniu său. Danfoss deţine o cotă majoră în cadrul unuia dintre cei mai importanţi producători şi furnizori de sisteme hidraulice mobile, Sauer-Danfoss. Danfoss face eforturi pentru atingerea scopurilor sale cu un consum minim de materii prime şi energie, cu un impact cât mai redus asupra mediului înconjurător şi cu o utilizare cât mai eficientă a resurselor. Danfoss are o tradiţie îndelungată în asumarea responsabilităţii sociale faţă de angajaţi şi faţă de mediul înconjurător.