3581-sigla-ased
Dezvoltarea durabila, turismul ecologic si implicarea activa a comunitatii locale sunt formulele de succes pentru Vama Veche si, de aceea, reprezinta prioritatile Miscarii “Salvati Vama Veche” in anul 2005.
Viitor nou pentru Vama Veche

Dezvoltarea durabila, turismul ecologic si implicarea activa a comunitatii locale sunt formulele de succes pentru Vama Veche si, de aceea, reprezinta prioritatile Miscarii “Salvati Vama Veche” in anul 2005. Cele trei aspecte mentionate au reiesit dintr-un studiu sociologic realizat de studentii la masterul de antropologie din Facultatea de Stiinte Politice-S.N.S.P.A, in zona comunei Limanu. Prezentarea studiului, coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Vintila Mihailescu a avut loc ieri, 28 februarie, in cadrul unei dezbateri organizate de catre SNSPA impreuna cu APCAPBC – Miscarea “Salvati Vama Veche”. La aceeasi intalnire s-au oferit detalii despre viitorul Plan de Urbanism General (PUG), ce urmeaza a fi definitivat de catre Planwerk SRL, castigatorul licitatiei pentru elaborarea acestui document.
Scopul principal al dezbaterii de ieri, la care au participat reprezentantii mai multor autoritati publice, ai ONG-urilor din domeniu si ai mediului academic, l-a reprezentat evaluarea situatiei din sudul litoralului romanesc si solutiile propuse pentru sustinerea unei dezvoltari durabile a zonei.
In prima parte a intalnirii a fost prezentat istoricul miscarii, activitatile din anul 2004 si programele din 2005. Expunerile au continuat cu studiul coordonat de catre profesorul Vintila Mihailescu. “Acest teritoriu s-a dezvoltat diferit si atrage anual diferite categorii de turisti, a caror singur punct comun este refuzul „statiunilor”. S-au dezvoltat chiar „culturi turistice” relativ distincte, cu moduri specifice de utilizare a spatiului. La Vama Veche s-a dezvoltat în ultimii ani un soi de „turism identitar”, localizat in primul rand pe plaja si in jurul teraselor deschise pe/spre plaja si practicat mai ales de adolescenti si tineri care au schimbat in mare masura „spiritul Vamii”, asa cum era el trait de catre „pionieri””, a explicat Mihailescu.
Referitor la noul PUG din zona Vama-Veche – Limanu, arhitectul Eugen Panescu de la Planwerk SRL, din Cluj-Napoca, a prezentat solutiile propuse pentru dezvoltarea durabila a comunei. Din interventiile invitatilor, am retinut ideea elaborarii solutiilor urbanistice pe bazele studiilor socio-economice si de impact asupra mediului.
Au urmat, in partea a doua a evenimentului, discutii libere intre oficialii din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, reprezentantii organizatii non-guvernamentale, profesori si studenti. Acestia au conturat o serie de solutii pentru problemele din zona. Ideile si propunerile au atins domenii diverse, de la interventii urbanistice la protectia mediului si eco-turism.
Cristian Lascu, presedintele Grupului de Explorari Subacvatice si Speologice-GESS a lansat ideea deschiderii unei parti din pestera de la Limanu pentru turism, impreuna cu implicarea comunitatii pentru a asigurarea pazei si protectiei acestui obiectiv. Initiativa mentionata are un proiect “frate”: Miscarea Salvati Vama Veche a elaborat deja o initiativa similara pentru Acvatoriul litoral marin Vama Veche-2 Mai.
Una din concluziile principale ale dezbaterilor a fost aceea ca implementarea oricaror variante de dezvoltare alternative, in concordanta cu specificul local, trebuie sa aiba in centrul atentiei comunitatea locala.