Majoritatea persoanelor diagnosticate cu tulburare obsesiv compulsiva(TOC) au obsesii si compulsii dar sunt persoane care prezinta numai obsesii sau numai compulsii.
Obsesiile reprezinta idei, ganduri, imagini si impulsuri care survin in mod repetat in mintea persoanei si sunt percepute ca fiind suparatoare, intruzive si greu de controlat. Acestea sunt insotite de emotii puternice: frica sau vinovatie iar pesoana incearca sa le contracareze, sa le ignore sau sa le suprime. Compulsiile sunt comportamente sau acte mentale repetitive sau stereotipe (ritualizate) produse in mod intentionat pentru diminuarea emotiilor provocate de obsesie.( G. Andrews, M. Creamer, C. Hunt, L.Lampe 2007)

Cele mai frecvente obsesii sunt legate de:

– contaminarea cu anumite boli, microbi (sunt insotite de compulsii precum spalatul mainilor excesiv si/sau dezinfectarea obiectelor, purtarea mastilor)

– dezastre provocate din lipsa responsabilitatii: incendii, inundatii, jafuri (sunt insotite de verificari ale gazului, usii, tevilor,)

– nevoia de ordine si simetrie (lucrurile trebuie sa aiba o anumita ordine, sa fie perfect aliniate, etc.)

– impulsuri agresive (ex. teama ca vei face rau cuiva apropiat) iar compulsia apare de obicei ca verificare a acestor indoieli, evitarea anumitor obiecte cu care ar putea rani pe cineva)

– imagini de natura sexuala (imagini care implica acte sexuale inadecvate)

– obsesii religioase- teama de ganduri blasfemice si comportamente blasfemice

Convingerile intalnite la persoanele cu tulburare obsesiv compulsive:

Supraestimarea probabilitatii si a consecintelor negative ale evenimentelor

Chiar daca exista o probabilitate foarte mica de a se intampla ceva rau, persoana cu TOC simte ca trebuie sa faca tot posibilul sa opresca acest lucru prin verificari sau asigurari. Verifica aragazul de mai multe ori, verifica usa, masina,etc. Modul de functionare este Mai bine ma asigur decat sa-mi para rau mai tarziu. Persoana considera situatia periculoasa atata timp cat nu poate sa dovedeasca contrariul.

Nevoia de a cauta o certitudine absoluta sau controlul total asupra gandurilor Nevoia de control este foarte mare in randul persoanelor cu TOC. Ea se manifesta atat asupra gandurilor, emotiilor, comportamentelor dar si asupra circumstantelor de viata. Pentru unele persoane ideea de a nu-si putea controla gandurile este greu de suportat. Astfel, daca apar ganduri bizare, datorita sentimentului puternic de vinovatie si inadecvare determinat de acestea, exista tendinta de suprimare. Aceasta suprimare nu face decat sa amplifice gandurile deoarece in momentul in care incerci sa nu te gandesi la X il activezi de fapt pe X, invocandu-l. Studiile au aratat ca majoritatea persoanelor care nu au obsesii manifesta din cand in cand astfel de ganduri bizare si intruzive exact asa cum li se intampla si celor cu obsesii. Diferenta este ca cei cu obsesii au o nevoie mult mai mare de control si investesc un efort mai mare in suprimarea gandurilor dandu-le de fapt mai multa putere si intrand intr-un cerc vicios.

Fuziunea gand-actiune / a gandi un lucru este echivalent cu a-l face Multe dintre persoanele cu TOC cred ca a gandi = a face si traiesc emotii foarte intense datorita gandurilor. Persoana are un gand negativ si simte ca este pe punctul de a face acel lucru, doar pentru ca i-a trecut prin minte.(ex: Daca vad un cutit si imi trece prin minte ca am sa atac pe cineva cu cutitul respectiv, inseamna ca sunt pe punctul de a face acest lucru,Daca imi trece prin minte ca sunt pe punctul de a striga blasfemii in biserica atunci chiar sunt pe punctul de a face asta)

Perfectionismul Persoana simte ca trebuie sa faca totul perfect, altfel este intolerabil sau ceva rau se va intampla. Perfectionismul se manifesta in mai multe domenii : alinierea obiectelor, simetria, curatenia, ingrijirea personala, modul in care lasa casa inainte de a pleca, precizia cu care realizeaza o actiune, etc.

Gandirea de tip totul sau nimic Pentru multe persoane cu TOC exista doar doua posibilitati: perfect sau gresit. Nu vede zona de mijloc. Astfel, o sansa de unu la un milion ca ceva rau sa se intample este perceputa ca fiind la fel cu 99999 la suta.

Supraestimarea gandurilor Gandurile bizare, negative trezesc emotii intense si sunt considerate de catre acestia ca reflectand caracterul persoanei. (ex: Daca am ganduri negative insemna ca sunt o persoana rea. Daca am un gand de blasfemie insemna ca sunt pacatos sau posedat)

Responsabilizare excesiva Persoanele cu TOC au un sentiment exacerbat al responsabilitatii fata de evenimentele incontrolabile si fata de consecintele negative ale acestora. Scenariile catastrofice care se deruleaza in mintea lor sunt exagerate si greu de controlat. ( ex: daca am lasat cateva alune in farfuria de la birou este posibil ca cineva sa manance din ele si daca este alergic atunci sunt responsabil daca i se intampla ceva)

Intoleranta la incertitudine Incertitudinea este greu de tolerat in general dar pentru persoanele cu TOC este cu atat mai greu. Ele trebuie sa fie suta la suta sigure ca totul va fi bine. Daca exista si cea mai mica indoiala despre orice (viitor, sanatate, iubirea celorlalti, etc) acest lucru este greu de suportat.

Exagerarea cauzei si a efectului Obiectele sunt vazute ca avand puteri supranaturale: usile, robinetele, aragazele se pot deschide singure, fara interventia omului. Germenii si virusii pot sa parcurga distante mari, chiar sute de metri si sa ii contamineze.

Gandirea magica si superstitioasa Unele superstitii sunt dezvoltate de persoana dupa anumite experiente sau asocieri intre activitati sau obiecte si anumite intamplari negative, altele sunt invatate. Iata cateva exemple de superstitii : Anumite numere sunt aducatoare de bine si altele atrag ghinion. Daca ma intorc din drum imi va merge rau. Daca ies cu stangul din casa imi va mege rau. Daca atunci cand am purtat o haina am avut ghinion, trebuie sa evit acea haina .

Indoiala persistenta: si daca? Aceasta indoiala persistenta se manifesta sub diferite forme: am inchis usa, am scos fierul din priza, am scos fierbatorul din priza, am inchis robinetul, am reglat termostatul? Adesea persoanele cu TOC considera ca au o problema de memorie si nu reusesc sa identifice exact in minte secventa in care au facut o numita actiune, cum ar fi de exemplu incuiatul usii. Studiile arata ca nu exista o problema de memorie la persoanele cu TOC, ci mai degraba aceasta indoiala care este amplificata de responsabilitatea excesiva si intoleranta la incertitudine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *