In primele doua luni ale anului 2004, unui numar de peste 331.000 romani nu li s-a permis iesirea din tara. O mare parte din acestia intentionau sa munceasca “la negru” in strainatate.

Din totalul romanilor care s-au prezentat in punctele de control cu intentia de a iesi din tara, politistii de frontiera au luat masura nepermiterii continuarii calatoriei unui numar de 331.580 romani, ca urmare a faptului că nu îndeplineau condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Aceasta cifra este de 3 ori mai mare, comparativ cu perioada similară a anului trecut (când nu s-a permis ieşirea din ţară la 110.536 cetăţeni români), motivatiile principale fiind urmatoarele :
-40.636 nu posedau asigurare medicala;
-13.548 nu posedau bilet de calatorie dus-intors;
-2.191 fara carte verde a autoturismului ;
-232.329 fara mijloace de intretinere (nu posedau sumele in valuta prevazute de lege, necesare pentru efectuarea unei calatorii in strainatate);
-99 cu pasapoarte / vize false ori falsificate;
In majoritatea cazurilor, romanii care s-au legitimat cu documente de calatorie false aveau suspendat dreptul de folosinta al propriilor pasapoarte, ca urmare a returnarii lor din diverse state (inclusiv, Schengen – Italia, Spania, Germania, etc.), ei incercand sa se intoarca in acele tari pentru a munci “la negru”.
Ponderea celor care au apelat la aceasta metoda se incadreaza la categoria de varsta 20 – 35 ani, majoritatea procurandu-si documentele falsificate prin intermediul unor persoane a caror identitate nu o cunosc, platind in schimb sume cuprinse 50 – 1.500 $ SUA.
– 42.777 alte motive (inclusiv, cei care nu isi justificau scopul real al calatoriei, fiind suspecti a savarsi acte ilegale in spatiul Schengen).

Valorile de trafic înregistrate în punctele de control trecere frontieră, in primele doua luni ale anului 2004, au fost de 3.090.638 persoane (1.812.162 cetăţeni români şi 1.278.476 străini) şi 865.870 mijloace de transport.
În comparaţie cu aceeasi perioada a anului 2003, valorile traficului de persoane au fost cu peste 20% mai mari, cresterile fiind inregistrate atat la segmentul „cetateni straini” (in special, cei din vestul Europei) cat si la segmentul „cetateni romani”.
In ceea ce priveste traficul românilor, in intervalul ianuarie – februarie 2004, s-a inregistrat un numar de 1.016.761 persoane, pe sensul de iesire din tara (cei in cauza deplasandu-se in toate statele, inclusiv in Spatiul Schengen) si 795.401 persoane, pe sensul de intrare in tara, acest ultim indicator inregistrand o crestere de 19,8%, comparativ cu acelasi interval al anului trecut, cand s-au intors in tara 637.266 romani.
Dintre romanii iesiti in mod legal din tara noastra, au fost inapoiati de la nivelul frontierelor altor state, inclusiv Schengen (nu li s-a permis intrarea pe teritoriul statului respectiv) doar 1.197 români – cu 2% mai puţin, comparativ cu perioada similară a anului trecut – motivele fiind nejustificarea scopului real al călătoriei sau existenţa interdicţiei de intrare pentru o perioadă determinată, restul intrand legal în ţările Schengen.
Acest fapt demostreaza atat faptul ca majoritatea romanilor calatoresc legal in strainatate, cat si faptul ca la iesirea din tara acestia indeplinesc conditiile prevazute de legislatia internationala pentru efectuarea unei calatorii in alte state.
O alta dovada a celor sus-mentionate, inclusiv ca majoritatea cetatenilor romani stau legal in strainatate, rezulta din numarul mic al celor returnati, comparativ cu numarul total al romanilor iesiti din tara.
Astfel, in perioada de referinta a anului 2004, au fost returnati din alte state (inclusiv spatiul Schengen) 4.444 români, ceea ce reprezinta un procent de 0,4% din totalul celor iesiti din tara.

Politia de Frontiera Romana intreprinde masuri ferme în toate zonele de competenţă – independent sau in colaborare cu toate celelalte structuri cu atributii in domeniu – pentru contracararea emigrarii ilegale a cetăţenilor români în Occident, care prin comportamentul lor, aduc atingere imaginii Romaniei in strainatate, scopul principal fiind respectarea de catre toti cei ce tranziteaza frontiera a prevederilor legale interne si internationale in vigoare.
În acest sens, desfasoara actiuni de control pe linia : respectarii legislaţiei de catre toate persoanele care doresc sa calatoreasca in strainatate (indeplinirea cumulativa a conditiilor privind biletul de calatorie dus-intors, asigurarea medicala si sumele de bani, proportionale cu durata sejului), respectarii legislatiei de catre tour-operatorii care efectueaza transport international de persoane – cetateni romani – catre Spatiul Schengen, depistarii celor ce se ocupa cu racolarea, organizarea grupurilor si transportul ilegal în strainatate in vederea exploatarii (cersetorie, prostitutie) şi supravegherea zonei frontierei verzi pentru descoperirea persoanelor care intentioneaza sa treaca fraudulos in tara vecina.
In cele 2 luni ale anului 2004, au fost organizate 38 actiuni de infiltrare a politistilor de frontiera printre pasagerii mijloacelor de transport ce se deplaseaza catre Spatiul Schengen – in fiecare zi cate o actiune – ca urmare a neregulilor constatate fiind aplicate urmatoarele masuri :
a.fata de 32 firme de transport şi trei firme de turism, politistii de frontiera au propus, iar institutiile abilitate au luat masura suspendarii licenţelor de executie;
b.s-au aplicat 1.065 amenzi contraventionale, transportatorilor care au incalcat legislatia in vigoare.
La frontiera verde, politistii de frontiera au depistat 45 cetateni romani care au încercat să iasă ilegal din ţară, prin trecere frauduloasă peste frontiera verde şi un număr de 6 persoane au încercat să intre ilegal în România (pentru a nu suferi consecinţele legale ca urmare a infracţiunilor comise în ţară şi străinătate).
Totodata, in zonele de competenta, au mai fost descoperiti 499 cetateni romani care au incalcat legislatia in vigoare, fata de acestia fiind intreprinse masurile legale ce se impun (faptele comise nu au legatura cu migratia ilegala)
Politia de Frontiera Romana va continua sa-si indeplineasca atributiile cu aceeasi rigurozitate si sa intreprinda masuri ferme pentru contracararea fenomenului migratiei ilegale, apreciind ca pentru a avea un control eficient al acestui gen de acte ilegale, este necesara intensificarea colaborarii interne si internationale cu institutiile abilitate, scopul fiind comun, respectiv contracararea infractionalitatii transnationale, dar si de creare a unei imagini pozitive a Romaniei in strainatate.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera
Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

www.politiadefrontiera.ro

Contact INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA