Grupul Medicover International a prezentat Raportul anual 2004 din care rezulta ca veniturile realizate de Synevo Romania – divizia de servicii medicale de laborator – ajung la €6.2 milioane, o crestere de 47% fata de anul precendent.

Serviciile medicale de laborator privite ca model de afacere asigura calitate, viteza si eficienta exprimate prin rezultatele testelor efectuate atat pentru clientii din domeniul public cat si pentru cei din domeniul privat. Aceasta industrie este impartita intre serviciile care se ofera pacientilor internati in spitale cat si celor aflati in ambulatoriu. Astazi, laboratoarele Medicover opereaza atat in Romania sub marca Synevo cat si in Polonia, piete in care peste jumatate din teste sunt realizate pentru institutii din sectorul public. Clientii din sectorul privat includ servicii clinice private cum ar fi Medicover, clienti platitori care aleg sa-si faca analize in mod direct precum si organizatii care efectueaza studii clinice. Clinicile Medicover au reprezentat in 2004 aproximativ 9% din venitul total.

In 2004 serviciile de laborator au inregistrat o crestere substantiala obtinand venituri la sfarsitul anului de € 8,5 milioane, in afara venitului rezultat din serviciile de laborator efectuate in clinicile Medicover de € 0,8 milioane. Aceasta crestere remarcabila a fost posibila si datorita achizitionarii in Polonia a laboratoarelor Nova Medical la mijlocul anului 2003 urmata apoi de achizitionarea Analco la mijlocul anului 2004, pe fondul dezvoltarii intregii retele. Integrarea modului de operare al laboratoarelor a crescut, incluzand si implementarea know-how-ului romanesc legat de managementul laboratoarelor si lansarea activitatilor sub un brand nou, “Synevo – Servicii de Laborator Medicover”.
In Europa, piata serviciilor de laborator este foarte fragmentata iar cea a tarilor Europei Centrale nu face exceptie. Regiunea Europei Centrale (definita ca incluzand statele proaspat integrate in UE impreuna cu tarile candidate pentru 2007) are o populatie ce depaseste 100 milioane locuitori. Grupul Medicover estimeaza piata serviciilor medicale de laborator in aceasta regiune la peste € 1 miliard. Aceasta piata are un potential de crestere substantial tinand cont ca media valorica a testarilor de laborator pe cap de locuitor in aceasta regiune este mai putin decat o treime din cea pe cap de locuitor al Europei de vest. Grupul Medicover este plasat in mod ideal pentru a putea sa detina pozitia de leader in consolidarea acestei industrii in Europa Centrala, pe baza prezentei sale regionale, bunei cunoasteri a pietei, retelei existente precum si infrastructurii.

Cresterea viitoare este asteptata sa derive din mai multe surse, incluzand viitoare preluari de laboratoare intra-spitalicesti ca urmare a externalizarilor, achizitii ale unor laboratoare private din regiunea amintita, cresterea gamei de teste si nivelului de specializare precum si prin oferirea de servicii cu valoare adaugata, cum ar fi de exemplu solutii internet de vizualizare a rezultatelor analizelor apoape in timp real. Cresterea va permite integrari viitoare pentru a obtine eficienta financiara.

Synevo – Serviciile de Laborator Medicover din Romania
Virgil Ivan – Managing Director – Synevo Romania (Servicii de Laborator Medicover)

Veniturile din serviciile de laborator ale anului trecut ajung la €6.2 milioane, o crestere de 47% fata de anul precendent.

Marimea pietei serviciilor medicale de laborator in Romania in 2004 a fost estimata la aproximativ €100 milioane. Din total, testele realizate in laboratoarele intra-spitalicesti reprezinta aproximativ 70% sau €70 milioane provenind de la 422 laboratoare din spitale. La sfarsitul anului 2004, 15 spitale externalizasera serviciile medicale de laborator catre companii private, sase dintre ele catre Synevo – Medicover. Restul pietei de teste de laborator, corespunzand la 398 laboratoare private, a fost reprezentata de pacienti in ambulatoriu sau trimisi de medicul de familie.

O atentie speciala merita data lansarii proiectului de laborator intra-regional din judetul Suceava si a unei marcii noi care sa defineasca activitatea noastra – “Synevo – Servicii de Laborator Medicover”.

In premiera in Romania, in iunie 2004, am lansat un proiect de laborator inter-regional. Aceasta a fost posibila datorita castigarii licitatiei publice pentru preluarea serviciilor de laborator din trei spitale publice, castigata de Synevo. Premiera a inclus atat primul proiect inter-regional de servicii de laborator precum si cea mai mare investitie privata de pana acum in serviciile de laborator din Romania. Acest proiect demonstreaza ceea ce se poate realiza prin externalizarea unor servicii publice catre un operator privat. Laboratoarele care beneficiaza de interconectare prin sistem informatic si logistica reprezinta o dezvoltare semnificativa a portofoliului existent iar acum aproximativ 65% din populatia judetului poate beneficia de servicii de laborator la cele mai ridicate standarde internationale.

Noua marca “Synevo – Servicii de Laborator Medicover” ajuta la diferentierea serviciilor de laborator ca o activitate de sine statatoare in Romania, pastrand insa asocierea cu marca Medicover. Aceasta a constituit un pas foarte important privind abordarea integrata a activitatilor de laborator ale Grupului Medicover si urmeaza sa fie continuata prin lansarea marcii Synevo si in Polonia in prima jumatate a anului 2005.

Perspective 2005

Vom continua sa ne indreptam eforturile pentru a castiga si alte contracte de externalizare de laboratoare intra-spitalicesti. Noul guvern si organismele de specialitate si-au exprimat clar determinarea pentru a stimula investitiile private in domeniul sanitar din Romania.

Teste de laborator pentru studiile clinice

Abilitatea Grupului Medicover de a oferi teste clinice de laborator de-a lungul Europei Centrale prin servicii de laborator de cea mai inalta calitate ofera un avantaj important companiilor farmaceutice si organizatiilor care realizeaza cercetari clinice, in curs de a dezvolta din ce in ce mai multe proiecte de cercetare in aceasta regiune.

In 2005 urmeaza sa stabilim o unitate specializata in studii clinice in Bucuresti, care la fel ca si laboratorul din Gdansk, Polonia, va fi parte a unei retele de laboratore acreditat ISO17025 avand si sistemul de calitate Good Clinic Practice (GCP). Aceasta va crea o oportunitate unica in Europa Centrala de a oferi la standarde inalte servicii clinice de laborator bazate pe o populatie de 60 milioane locuitori. Mai mult, laboratoarele vor fi sustinute de o retea de laboratoare inter-acreditate din Polonia, Romania, Ucraina, Rusia si Bulgaria.