Mihai Şeitan, secretar de stat Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, a găsit soluţii de finanţare a sistemului de pensii private

Frontal Media a organizat, ieri, la Howard Johnson Grand Plaza seminarul internaţional cu tema: “Pensii ocupaţionale şi pensii administrate privat în România versus sisteme de pensii private în UE şi SUA”

Moderatorul dezbaterilor, Bogdan Baltazar – preşedintele firmei de consultanţă Baltazar, Bloom &Pârvulescu a declarat:

“Reformarea sistemului public de asigurări sociale şi stimularea economisirii pentru pensionare reprezintă soluţia pentru rezolvarea problemei îmbătrânirii populaţiei. În plus, se rezolvă şi problema excluderii sociale a milioane de persoane şi se atenuează şocul unei pensii reduse după ieşirea din perioada activă. Altfel spus, combinarea sistemului public de pensii (pilonul I) cu pensiile administrate privat (pilonul II) reprezintă singura soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Totuşi, un pilon II
fără un sistem public de pensii sănătos nu rezolvă problema şi nici nu va atrage milioane de noi contributori în sistem. Până se clarifică legislaţia în privinţa pilonului III (pensiile ocupaţionale), este clar că trebuie încurajat puternic sistemul de pensii voluntar, facultativ, pe care companiile de asigurări din România îl practică deja. Evident, acest proces trebuie însoţit şi de o serie de facilităţi fiscale, ceva mai substanţiale decât deducerea de 200 de euro anual prevăzută în legislaţia
actuală.”

Mihai Şeitan, Secretar de Stat Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a declarat:

“Am descoperit o nouă sursă de finanţare în Uniunea Europeană pentru crearea sistemului de pensii private. În cadrul ultimelor întâlniri de la Bruxelles cu oficialii Uniunii mi s-a atras atenţia că există fonduri în valoare de 7 miliarde de Euro pentru realizarea aquis-ului comunitar în România, ce vor fi virate până în 2009, din care pot fi repartizate sume pentru sistemul privat de pensii. Problema este că, până acum, reprezentanţii fostului Guvern nu au solicitat fonduri Comunitare pentru constituirea fondurilor private de pensii. Săptămâna viitoare voi discuta la Bruxelles despre aceste fonduri pentru acoperirea deficitului bugetar. Pentru acoperirea acestui deficit există surse de finanţare. Există posibilitatea atragerii de finanţări de la BERD şi Banca Mondială. Banca Mondială este de acord să ofere facilităţi de finanţare pentru cel puţin o parte din acest deficit. Acum negociem cu Banca Mondială suma. S-a vehiculat suma de 600 de milioane de euro. Luăm în calcul şi varianta creditelor sindicalizate de la băncile din România. Costurile trecerii de la sistemul public la cel de pensii private, în 5 ani de aplicare a legislaţiei, se vor ridica la aproximativ 1,5 miliarde euro”.

În legătură cu Legea Fondurilor de Pensii Administrate Privat, estimată a fi aplicată din 2008, Preşedintele CNPAS a precizat:

„Am promis Uniunii Europene că vom crea cadrul legislativ pentru sistemul de pensii private. Problema este că noi avem două legi care se află în contradicţie: au acelaşi nucleu, dar sunt tratate separat. Termenul de aplicare a legii pentru fondurile administrate privat, în 2008, este foarte lung. Încercăm să avem aceste Fonduri din 2007, adică o dată cu aderarea României în Uniunea Europeană. Ar fi un gen de premiu pentru noi dacă am reuşi să realizăm sistemul de fonduri de pensii administrate privat din 2007”.
Referitor la proiectul de modificare a Legii pensiilor ocupaţionale, Mihai Şeitan a declarat:

„Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a creat Departamentul de Pensii Ocupaţionale în care lucrează trei oameni care trebuie să emită norme de aplicare a legii. E greu de crezut că sunt norme serioase în condiţiile în care acest Departament nu are oameni şcoliţi, instruiţi. Prin proiectul de lege aflat în Parlament, încercăm să înfiinţăm o Comisie, avem semnale că BERD se poate implica cu fonduri inclusiv pentru şcolarizarea personalului. Până la sfârşitul anului trebuie să creăm această Comisie serioasă pentru pensiile ocupaţionale care să acorde licenţe. Este vorba de un proces de licenţiere asemănător licenţierii băncilor.”

Dragoş Neacşu – Secretar de Stat în Ministerul Finanţelor Publice a declarat:

„Deductibilitatea pensiilor private va constitui permanent un element de negociere, în funcţie de efectele şi implicaţiile în bugetul statului. Nu trebuie să ne temem de faptul că sunt deductibile sume de maxim 200 de euro anual şi, din acest motiv, oamenii nu se vor înghesui să contribuie la acest sistem de pensii. Gradul de deductibilitate poate creşte o dată cu creşterea încasărilor la buget sau cu scăderea altor categorii de cheltuieli.”

În ceea ce priveşte negocierile cu FMI, Neacşu a mai precizat că unul dintre punctele sensibile în negocieri este modul în care sunt înscrise în execuţia bugetară creditele de la FMI, Banca Mondiala şi BERD. FMI utilizează formule diverse de la o ţară la alta, iar formula actuală aplicată României este nefavorabilă.

Dan Constantinescu, Membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a declarat:

„Finanţarea costurilor tranziţiei este nu numai o problemă de resurse, chiar dacă dimensiunea pe termen lung a acestora reprezintă o restricţie semnificativă a reformei sistemelor de pensii, sub aspectul sustenabilităţii sale. Suportul tuturor factorilor interesaţi – partenerii sociali (sindicate-patronate), beneficiarii de pensii, factorii politici – este esenţial în ceea ce priveşte derularea procesului de tranziţie, sub aspectul dimensiunii, vitezei şi, mai ales, a eficienţei acestuia.”

Tudor Mircea Moldovan – Preşedinte Asociaţia Pensiilor Administrate Privat din România a declarat:

“Piaţa este foarte mică, numărul contribuabililor este redus, iar în aceste condiţii este greu să faci planuri de afaceri. Costurile sunt mari, iar potrivit legislaţiei româneşti actuale, aceste costuri trebuie suportate de administratorul fondului de pensii. Ca sistemul să devină funcţional ar trebui introdusă obligativitatea participării la fondul de pensii a tuturor persoanelor care au vârsta mai mică de 40 de ani.”

La seminar au mai participat:

Peter Braümuller – membru în Comitetul Executiv al Asociaţiei Internaţionale de Supraveghere a Asigurătorilor (IAIS), Director al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor – AUSTRIA
Wojciech Kizinski – Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Fondurilor de Pensii din POLONIA
Marcin Zielinski – Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Fondurilor de Pensii din POLONIA
Andrea Deak – Autoritatea de Supraveghere Financiară – Departamentul Afaceri Internaţionale – UNGARIA
John Rodgers – Şeful Secţiei Economice – Ambasada SUA la Bucureşti
Silvia Ciornei – Secretar al Comisiei Buget, Finanţe, Bănci din Senat
Ştefan Mihai Donea – Analist pe probleme socio-economice şi politice – Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti
Adrian Radu – Preşedinte Romexterra Bank
Călin Matei – Director Adjunct Delta Asigurări
Bram Boon – Executive General Director ING ROMANIA
Mirela Dimofte – Manager Dezvoltare Produse ALLIANZ TIRIAC
Sorin Dragomirescu – Director Zonal Asigurări de Viaţă şi Pensii Private ARDAF
Felicia Popovici – Executive Director RAIFFEISEN CAPITAL & INVESTMENT
Romeo Jantea – Preşedinte BCR Asigurări
Adrian Mihăilă – Preşedinte Eldainvest
Giliola Ignat – Brand Communication Superviso

Despre Frontal Media
FRONTAL MEDIA – Public Relations, Advertising & Business Consultancy Agency
Paula Popa
Director Executiv
FRONTAL MEDIA
paula.popa@frontalmedia.ro
FRONTAL MEDIA
www.frontalmedia.ro
Contact FRONTAL MEDIA