În ultimii ani, infecţiile cu transmitere sexuală, între care un caz aparte îl reprezintă infecţia cu HIV, au crescut ca număr şi vor creşte în continuare, dacă nu se vor lua măsuri drastice pentru combaterea mecanismului care permite împrăştierea acestor afecţiuni în rândul populaţiei generale şi, în special, în rândul tinerilor. La nivel naţional, conform statisticii din 31.12.2004 a Ministerului Sănătăţii, numărul cazurilor de infecţie cu HIV şi SIDA era de 15.471, cu 1.118 mai multe decât la aceeaşi dată a anului 2003 şi cu 1.796 mai multe decât în 2002.

Fundaţia „Alături de Voi” România, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, continuă campania de informare, educare şi conştientizare, prin organizarea unei acţiuni de informare şi testare HIV gratuită în data de 16 aprilie 2005, între orele 22.00 – 24.00, la club Biblos din Iaşi.

Această campanie îşi propune să prevină transmiterea infecţiei cu HIV şi a altor infecţii cu transmitere sexuală în rândul tinerilor, prin folosirea prezervativului şi efectuarea unui test HIV periodic, acţiunea fiind inclusă în Săptămâna Naţională a Voluntariatului, ce se va desfăşura la Iaşi în perioada 16 – 22 aprilie 2005 şi care este organizată de 9 organizaţii nonguvernamentale din Iaşi, în parteneriat cu Prefectura Judeţului şi Primăria Municipiului Iaşi.

Activităţile planificate sunt:
Distribuirea de pliante cu privire la transmiterea HIV/SIDA – 500 buc.;
Distribuirea de prezervative – 500 buc.;
Proiectarea unui film referitor la transmiterea şi implicaţiile HIV/SIDA;
Mesaje ale DJ către tineri cu privire la importanţa folosirii prezervativului şi a testării HIV periodice;
Consilierea pre testare HIV;
Efectuarea gratuită a unui test HIV tinerilor cu vârsta peste 18 ani.

„Având în vedere că în lume la 6 secunde o persoană se infectează cu HIV, iar la 11 secunde o persoană decedează de SIDA, astfel de campanii derulate pentru tineri sunt extrem de importante. Faptul că discuţi cu tinerii din discotecă despre HIV, de la egal la egal şi le asiguri posibilitatea de a-şi face un test HIV gratuit sunt modalităţi prin care o campanie are succes. Din experienţa noastră, am observat că tinerii ştiu în general că una dintre căile de transmitere este contactul sexual neprotejat, dar întrebându-i dacă au un prezervativ la ei, nici măcar 1% din cei prezenţi în dicotecă n-au putut răspunde afirmativ”, a declarat Angela Achiţei, Director Naţional Executiv.

Despre Fundatia Alaturi de Voi

Fundaţia „Alături de Voi”, România este o organizaţie românească, cu sediul naţional la Iaşi şi cu centre în Constanţa şi Tg. Mureş, care desfăşoară la nivel naţional programe în beneficiul persoanelor infectate şi afectate HIV/SIDA, campanii de informare, educare şi comunicare în domeniul HIV/SIDA şi a altor infecţii cu transmitere sexuală, consultanţă şi training pentru diferiţi actori sociali implicaţi în domeniu.

Mai multe informaţii privind evenimentul puteţi obţine la numărul de telefon: 0232-275568; 313214, persoană de contact: Cristina Vameşu, Coordonator Programe de Educaţie.