Peste 31 kg bijuterii din aur si 16 kg bijuterii din argint, retinute la Giurgiu

Fisiere atasate:
347-argint.jpg
347-aur.jpg
Intr-un interval de cateva ore, politistii de frontiera din cadrul PTF Giurgiu-rutier, impreuna cu lucratorii vamali, au descoperit, in 2 mijloace de transport, ascunse si nedeclarate, aproximativ 31 kg bijuterii din metal galben, presupus a fi aur si peste 16 kg metal alb, presupus a fi argint.

Astfel, la data de 01.04.a.c., la punctul de frontiera sus-mentionat, s-au prezentat pentru a intra in tara, calatorind cu un automarfar inmatriculat in R. Moldova, incarcat – conform documentelor de insotire – cu rosii, din Turcia, pentru o societate comerciala din Moscova – Federatia Rusa, cetatenii din R. Moldova, Dumitru U, in varsta de 30 ani, respectiv Vladimir M., in varsta de 42 ani.
Avand suspiciuni cu privire la bunurile transportate, echipa comuna formata din politisti de frontiera si lucratori vamali, a procedat la efectuarea unui control amanutit al TIR-ului, ocazie cu care, au fost descoperite, ascunse in bordul autocamionului, in salteaua rabatabila si in plafonul cabinei, zeci de pachetele din hartie care contineau cantitatea aproximativa de peste 42,1 kg. bijuterii din metal galben si alb, presupus a fi aur si argint (cca. 26 kg. bijuterii din metal galben si cca. 16,1 kg. bijuterii din metal alb, respectiv lantisoare, medalioane, bratari etc.).
Fiind demarate cercetarile, unul dintre barbati, respectiv Dumitru U. (insotitorul soferului), a recunoscut ca bijuteriile ii apartin. El a declarat ca primise “marfa” de la un cetatean turc si trebuia sa le predea unui cetatean din R. Moldova, ascunzand-o fara ca soferul autocamionului sa cunoasca acest fapt.
Cateva ore mai tarziu, in acelasi punct de frontiera s-a prezentat pentru a intra in tara, calatorind cu un microbuz, cetateanul ucrainean Valeriy A., in varsta de 50, insotit de alti 6 conationali, ce veneau din Turcia.
Sesizand starea de agitatie a soferului, politistul de frontiera, impreuna cu lucratorul vamal, au hotarat sa efecteze un control amanuntit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au observat ca, soferul microbuzului “s-a debarasat” de mai multe colete, pe care le-a aruncat pe geam, in iarba din incinta punctului.
In urma verificarii celor 15 colete aruncate de cetateanul ucrainean, s-a constatat ca acestea contineau aproximativ 5 kg bijuterii din metal galben, presupus a fi aur, motiv pentru care au fost demarate cercetarile.
Ca urmare a acestui fapt, soferul microbuzului a recunoscut ca bijuteriile ii apartin si le achizitionase din Turcia, in vederea comercializarii in Ucraina.
In ambele cazuri, bijuteriile au fost retinute in vederea confiscarii de catre autoritatea vamala, urmand a fi transmise spre expertizare, persoanele in cauza fiind sanctionate contraventional, conform normelor legale in vigoare, cu cate 25 milioane lei.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera
Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

www.politiadefrontiera.ro

Contact INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA