In ciuda numarului mare de producatori de motocultoare si a diferentelor majore ce apar de la un model la altul, toate au capabilitatea de a te pune in pericol atunci cand sunt utilizate necorespunzator. In cazul de fata utilizatorii sunt foarte incantati sa afle ca metodele de siguranta sunt relativ aceleasi, implicit avand o importanta echivalenta.
Motocultor profesional
Motocultor profesional
Pregatirea corespunzatoare si atentia la detalii va garanta siguranta ta si a celor din jurul tau in momentul in care desfasori un mic proiect in gradina ta, avand alaturi unul dintre numeroasele modele de motocultoare profesionale. Mai jos va vom prezenta cateva sfaturi ce ne-au fost furnizate de reprezentantii site-ului de specialitate www.motocultorbun.ro.
Echipament de protectie
Vestimentatia este foarte importanta si trebuie sa fie alcatuita din elemente cat mai rezistente: incaltaminte cu talpa groasa, dura si robusta, precum si pantaloni si jachete ceva mai largi si foarte lejere.
Nu e indicat sa purtati bijuterii sau alte accesorii care ar putea foarte usor sa cada sau sa se agate de partile mobile ale motocultorului, conducand astfel la pierderea lor sau chiar la defectiuni ale utilajului.
Curatarea zonei
E absolut necesar ca zona asupra careia urmeaza a se folosi motocultorul sa fie atent inspectata si sa se indeparteze toate obiectele vizibile care ar putea lua contact cu componentele mobile ale masinariei si ar putea provoca daune.
Printre acele obiecte se numara si firele de curent sau transfer de date, pietre, bete, structuri metalice sau orice alt lucru ce se poate bloca sau poate fi aruncat de lamele motocultorului.
Supraveghere
Orice motocultor ar trebui urmarit atent in timpul functionarii. Preferabil ar fi ca masinaria sa nu fie nesupravegheata atunci cand motorul se afla in functiune, pentru ca nu poti sti cine va ajunge in apropierea aparatului scapa de sub control.
De asemenea, se recomanda ca modificarile sa se faca doar atunci cand motorul este oprit si lamele nu se afla in miscare. Se face abatere de la aceasta regula doar atunci cand respectivele modificari sunt precizate in manualul de instructiuni al utilajului.
Experienta
Pentru a invata cum sa folosesti un motocultor, e de la sine inteles ca trebuie sa capeti experienta intr-un fel sau altul. La inceput nu e exclus sa iei in considerare prezenta unei persoane deja familiarizate cu utilizarea masinariilor de acest tip.
Cum cat o folosesti mai des, cu atat iti va fi mai usor pe viitor sa ai un control mai bun asupra functionalitatilor motocultorului. Asta inseamna ca vei sti ce sa faci in acele situatii in care aparatul devine greu de manevrat si trebuie oprit rapid.
Atentie
Suprafetele situate in apropierea gardurilor sau a constructiilor au nevoie de o atentie sporita pentru a fi sigur ca solul este prelucrat corespunzator in timp ce obiectele inconjuratoare nu sunt afectate sub nicio forma.
Motocultorul are o capacitate maxima la care poate fi utilizat, sau propriile sale limite in ceea ce priveste adancimea sau viteza. Daca masinaria da semne ca poate fi solicitata mult mai mult, nu e strict necesar sa te ghidezi dupa aceste observatii.
Daca incep sa produca diferite zgomote sau sa vibreze, opreste motorul cat mai repede, deconecteaza cablul de alimentare(in cazul unui model electric) si repara orice potentiala defectiune inainte de a-l utiliza din nou.