- Reprezentanții Consiliului Județean Timiș, interesați de stația de desulfurare gaz de depozit Iridex de la Chiajna
București, 28 februarie 2018 – Iridex Group Import Export, lider în tehnologii de mediu, de gestiune a deșeurilor, construcții civile și industriale, îmbunătățiri funciare, proiectarea și operarea de depozite ecologice municipale, anunță rezultatul vizitei la depozitul ecologic de la Chiajna a reprezentanților Consiliului Județean Timiș. Scopul principal al vizitei a fost de a evalua performanțele instalației de biodesulfurare, singura instalație tehnologică de epurare a gazului de depozit în procesul de ardere a gazului funcțională în acest moment în România.
Pusă în funcțiune în 2014, stația de biodesulfurare IRIDEX de la Chiajna, cu o capacitate de 3000 de metri cubi pe oră și o eficiență de peste 98 la sută în reducerea hidrogenului sulfurat în gazul de depozit, este cea mai performantă tehnologie la nivel european pentru reducerea emisiilor de poluanți în atmosferă. Reprezentanții Consiliului Județean Timiș evaluează posibilitatea implementării acestei tehnologii pentru optimizarea funcționării depozitului ecologic din comuna Ghizela, din județul Timiș.
“Pentru a rezolva problema mirosurilor din jurul deponeului Ghizela, nu căutăm neapărat cea mai ieftină soluție, ci pe cea mai bună. Avem datoria, ca autorități locale, să asigurăm tot confortul cetățenilor care locuiesc în zonă. Ne dorim cel mai bun produs, cu cel mai mare randament și cu costuri operaționale cât mai mici. Avem încredere în experiența profesioniștilor de la IRIDEX, care au montat deja o stație de epurare de levigat la deponeul din Timiș. Dorim să dezvoltăm această colaborare, pentru a continua să punem în practică măsuri eficiente de protecție a mediului. Sunt, deopotrivă, și aproape de cei care depozitează efectiv deșeurile și caut o soluție optimă, chiar dacă nu cea mai ieftină, care să implice costuri mai mici pentru operatori”, spune Traian Stancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș și, totodată, Președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Timiș. Prezent la întâlnirea de la București, dl. Traian Stancu a solicitat informații cu privire la soluțiile moderne de ecologizare, în spiritul bunelor practici europene, în special pentru desulfurarea gazelor reziduale, intervenție care permite reducerea într-o cât mai mare măsură a mirosului și, în general, a impactului asupra mediului pe care îl poate avea un complex ecologic de acest tip.
Consultanță pentru bunele practice în economia circulară
În ultimii trei ani, IRIDEX a oferit consultanță privind bunele practici în economia circulară și protecția mediului mai multor entități din România sau internaționale.
De asemenea, tehnologia și modul de operare a IRIDEX a fost evaluat și certificat de mai multe organizații europene, printre care Comisia pentru Mediu din cadrul Parlamentul European si de o Comisie a Parlamentului Italian – structură interesată de respectarea regulilor corecte de gestionare a deșeurilor în România.
În respect pentru normele de protecție a mediului și consecvenți principiilor Economiei Circulare, Grupul IRIDEX a considerat oportună investiția într-o stație de biodesulfurare, tehnologie care, în acest moment, nu este impusă prin lege operatorilor de depozite ecologice, dar care asigura o mai buna protecție a mediului. Potrivit legislației în vigoare, este suficientă arderea gazului de depozit la faclă, ceea ce reprezintă, de fapt, o pierdere financiară pentru un operator, în măsura în care acest gaz ar putea fi convertit în energie. Pe lângă eficiența certificată în ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului, un biodesulfurator înlesnește și valorificarea energetică a gazului de depozit prin motoare de cogenerare, reducând costurile totale și eficientizând fiecare operațiune din cadrul acestui proces. Acest model poate fi replicat și în cazul depozitului ecologic de la Ghizela, soluție care a fost prezentată în cadrul întâlnirii de la București.
“Investiția în tehnologii noi este principalul mod de a eficientiza activitatea unei companii în eforturile de a reintroduce energia din deșeuri în Economia Circulară, un proces costisitor și anevoios. De asemenea, este și un imperativ din perspectiva politicilor de protecție a mediului. Ca reprezentant al Consiliului Județean Timiș, dl. Traian Stancu a fost încântat, credem, de faptul că în România există o astfel de stație în funcțiune, verificată din punct de vedere al parametrilor și al eficienței. Din câte știm, suntem singurii care folosesc o asemenea stație din cele peste 50 de depozite funcționale în acest moment pe teritoriul României. Ne bucură faptul că autoritățile locale, chiar și din alte județe, doresc să se informeze cu privire la bunele practici privind economia circulară și protecția mediului. Gazul se produce oricum, în orice depozit, și trebuie eliminat în condiții de siguranță în primul rând pentru factorii de mediu, implicit pentru păstrarea sănătății populației, și, dacă se poate, și în condiții de eficiență economică, ceea ce noi facem deja”, spune Sorin Matei, Director Tehnic în cadrul IRIDEX.
Ca urmare a întâlnirii de la București, o echipă formată din experți din cadrul Grupului IRIDEX, alături de cei de la partenerii Process Engineering (Klarwin), urmează să viziteze săptămâna aceasta complexul ecologic de la Ghizela pentru evaluări, în urma cărora va fi propusă o soluție de epurare a aerului viciat rezultat din tratarea levigatului, având ca principal obiectiv reducerea mirosului.
Activitatea Iridex de operare a depozitului ecologic de la Chiajna
Proiectată pentru o capacitate de 4,5 milioane de metri cubi pentru o perioadă de 20 de ani, IRIDEX a început operarea gropii ecologice de la Chiajna în anul 1999. Ritmul de umplere s-a diminuat în ultimii ani, pe măsură ce IRIDEX s-a retehnologizat, introducând în cadrul complexului, printre altele, stația de sortare sau instalații care permit reducerea masică și volumetrică a deșeului depus. Depozitul ecologic de la Chiajna este format din șapte celule, cumulând o suprafață de circa 24 de hectare. Primele cinci celule sunt definitiv închise încă din decembrie anul trecut. Cele două celule aflate încă în operare au fost dimensionate pentru o capacitate cumulata de 1.600.000 de metri cubi și sunt ocupate în proporție de 50 %.
IRIDEX are o capacitate de tratare a levigatului de peste 20 de metri cubi pe oră (mai mult de 120 000 mc pe an) și o capacitate de ardere a gazului de depozit de peste 9 000 000 mc pe an.
Despre IRIDEX Group
Înfiinţat în urmă cu peste 25 de ani, IRIDEX Group are peste 700 de angajaţi şi o cifră de afaceri de circa 75 de milioane de euro. Cu acţionariat exclusiv românesc, grupul execută lucrări de gestiunea integrată a deșeurilor, proiectare și exploatare de depozite ecologice municipale pentru deșeuri nepericuloase, construcții civile și industriale, lucrări de infrastructură la cel mai înalt standard de calitate. Iridex implementează proiecte de pionierat în diverse domenii: promovarea folosirii surselor de energie regenerabilă, instalaţii de producere de energie electrică din biogaz ş.a.
În respect pentru comunitate, IRIDEX își reafirmă angajamentul pe termen lung în politicile de responsabilitate pentru mediu și în respectarea principiilor Economiei Circulare, folosind instalații nepoluante fabricate în Uniunea Europeană, a căror activitate este monitorizată permanent și certificată. Mai multe detalii la: www.iridexgroup.ro