Daca sunteti intr-o relatie, va puteti pune aceasta intrebare: sunteti expertul in lumea cibernetica sau cel care conteaza tot timpul pe partener pentru a va ajuta atunci cand aveti probleme cu dispozitivele, activitatea online sau cu alte aspecte care tin de tehnologie? Cel mai recent studiu Kaspersky Lab a descoperit ca, de cele mai multe ori, o persoana din cuplu este mai putin la curent cu lumea virtuala si mai putin sigura pe comportamentul sau online decat cealalta. Si, avand in vedere ca multe cupluri au in comun atatea activitati online si dispozitive conectate, se poate ajunge la punerea in pericol a datelor, afectarea dispozitivului sau la pierderi de bani – inclusiv pentru partenerul mai grijuliu. Studiul a fost realizat in 18 tari, printre care si Romania, de Kaspersky Lab si firma de cercetare Toluna.

Chiar daca stiti foarte multe despre mediul online, partenerul s-ar putea sa nu fie la fel. Acest lucru s-ar putea sa va puna in pericol, avertizeaza Kaspersky Lab, pentru ca impartasiti o mare parte din viata digitala cu partenerul de viata – inclusiv dispozitive, date si activitati. Studiul a aratat ca 82% dintre cupluri impart aceleasi dispozitive. De exemplu, 8 din 10 persoane impart computerul cu partenerul lor, iar jumatate au acces comun la smartphone-uri. 77% folosesc impreuna aceleasi conturi, fie ca sunt de divertisment, bancare, de cumparaturi sau pentru alte activitati comune cu partenerul.

Chiar daca folosirea la comun a dispozitivelor digitale a inceput sa faca parte dintr-o relatie moderna, Kaspersky Lab avertizeaza ca aceasta practica ar trebui dublata de o responsabilitate comuna privind siguranta pe Internet.

Atunci cand au fost intrebate, jumatate dintre persoanele participante la studiu (57%) si care se aflau intr-o relatie au spus ca ele considera ca sunt mai pricepute decat partenerul lor in materie de activitati si siguranta in lumea online. Mai degraba barbatii (75%) tind sa creada ca sunt mai informati decat jumatatea lor, in aceasta privinta.

Cei care se considera experti in domeniul cibernetic, comparativ cu partenerul lor, il ajuta frecvent pe acesta – 94% spun ca incearca mereu sa-si ajute jumatatea in probleme care tin de tehnologie. Cu toate acestea, ajutorul lor nu este uneori dorit, o treime dintre respondentii (31%) care stiu ca partenerul lor este mai bun la IT spunand ca evita sa-i ceara ajutorul atunci cand intra intr-un bucluc online. Si nu este prea greu sa se intample ceva de genul acesta, pentru ca multe persoane nu sunt prea sigure pe ceea ce fac in mediul online. De exemplu, atunci cand se conecteaza la o retea Wi-Fi desi nu stiu daca este sau nu sigura  (58%), cand descarca fisiere de pe site-uri necunoscute (41%) sau cand lasa un dispozitiv nesupravegheat intr-un spatiu public (32%) – toate aceste situatii le pot pune in pericol dispozitivele si datele.

Aceasta realitate poate crea probleme in cuplu – 28% dintre partenerii mai buni la capitolul tehnologie spun ca au avut mai multe probleme cu dispozitivele lor si conturile online de cand le impart cu partenerul. Printre problemele evidentiate de cercetare se numara defectarea dispozitivelor (30%), infectarea accidentala cu malware (24%), cei care folosesc datele celuilalt fara consimtamantul partenerului, fie accidental, fie intentionat (18%), pierderi de bani din greseala sau din cauza malware-ului (16%).

„Distribuirea responsabila de informatii pentru a fi in siguranta pe Internet poate ca nu este foarte romantica, dar ar trebui sa fie o prioritate pe agenda cuplurilor in care partenerii au acces la viata online a celuilalt”, a spus Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab. „Este inevitabil ca unii oameni care sunt in relatii sa aiba mai putine cunostinte in domeniul digital decat partenerul lor. Prin urmare, datele personale sau dispozitivele pot fi puse in pericol din greseala prin intermediul anumitor activitati online. Da, poate ca impartirea dispozitivelor sau a conturilor este importanta intr-o relatie, dar cu atat de multe date online si avand ca miza dreptul la intimitate, siguranta si increderea sunt si ele un element cheie. Prin urmare, faceti din siguranta pe Internet o responsabilitate comuna si bucurati-va impreuna de protectie.”

O serie de pasi simpli vor ajuta cuplurile sa imparta responsabilitatea sigurantei pe Internet:

  1. Stabiliti niste reguli: atunci cand incepeti sa folositi in comun dispozitivele si conturile  – de exemplu, computere, conturi bancare si abonamente. Stabiliti reguli clare in legatura cu ce vreti sa impartiti si in ce scop si respectati aceste reguli.
  2. Nu va temeti sa cereti ajutor: mai ales daca unul este mai priceput in domeniul digital decat celalalt. Daca sunteti cel mai priceput, asigurati-va ca partenerul simte ca poate vorbi cu dumneavoastra despre securitatea pe Internet si ca il puteti ajuta sa va protejati lumea digitala comuna. In cazul in care sunteti cel mai putin in tema decat partenerul, cereti-i ajutorul si vorbiti deschis.
  3. Impartiti responsabilitatea: stabiliti niste reguli de securitate pe care sa le urmati amandoi – de exemplu, sa nu va logati niciodata la o retea Wi-Fi cu probleme de securitate sau sa nu descarcati fisiere din surse necunoscute sau neverificate.
  4. Folositi tehnologia ca sa va protejati amandoi: cele mai noi solutii de securitate, cum este Kaspersky Total Security, pot avea grija de toate aspectele vietii digitale a unui cuplu, de la protejarea parolelor la cele mai noi amenintari. In plus, prin intermediul contului My Kaspersky, partenerul expert in domeniul online poate avea grija si de protectia celuilalt.

Pentru mai multe informatii despre cum poate contribui Kaspersky Total Security la protectia utilizatorilor si a celor dragi lor, puteti vizita site-ul Kaspersky Lab.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este o companie globala din domeniul securitatii cibernetice, prezenta pe piata de peste 20 de ani. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii de ultima generatie pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *