În săptămânile care au trecut de la izbucnirea COVID-19, instituțiile de învățământ din întreaga lume au realizat lucruri uimitoare pentru a-i ajuta pe elevi să învețe de la distanță. De la inovații în e-learning până la susținerea moralului elevilor cu provocări foto și de gătit, profesorii și studenții au demonstrat o reziliență extraordinară în această perioadă dificilă.
Acum, pe măsură ce țările din întreaga lume continuă să ia măsuri pentru a opri virusul, multe școli și universități la nivel global își mută cursurile online. Predarea și învățarea de acasă este o realitate nouă pentru majoritatea studenților și cadrelor didactice.
Tranziția către o sală de clasă virtuală
Pe măsură ce școlile se mută într-un mediu de învățare de la distanță, Teams poate oferi o sală de clasă online pentru întâlniri virtuale față în față, sarcini de lucru, fișiere și conversații într-o singură platformă accesibilă pe un dispozitiv mobil, tabletă, computer sau browser.
Pentru a ajuta ca acest proces să fie mai simplu și ușor, prin implicarea voluntară a angajaților Microsoft, punem la dispoziție un număr de telefon gratuit la nivel național, care poate fi accesat de către toate cadrele didactice care au nevoie de informații și îndrumare cu privire la instrumentele de învățare de la distanță ale Office 365.
Resurse de asistență dedicate personalului didactic din România:
- Adresă de e-mail: educatie@microsoft.com, unde se pot transmite eventualele întrebări legate de folosirea resurselor Microsoft pentru Educație.
- Linie telefonică gratuită:
* 0800 672 370 – limba română, până la data de 22.05.2020, program 09.00-18.00
* 0800 896 956 – limba engleză, pentru probleme tehnice deosebite - Resurse în limba română despre modul de utilizare a resurselor Microsoft pentru educație:
– https://aka.ms/GhidScoala
– https://aka.ms/MicrosoftTeamsEducatie - Webinarii susținute de echipa Microsoft România prin intermediul portalului cu resurse și instrumente digitale lansat de Ministerul Educației și Cercetării, în sprijinul cadrelor didactice, în cadrul proiectului CRED
Suplimentar, Microsoft a creat un ghid de bune practici pentru ca școlile să acționeze rapid, astfel încât elevii și profesorii să înceapă să comunice de la distanță.
După configurarea Teams, profesorii pot crea propria lor clasă în Teams, adăuga elevii selectați, partaja lecții, crea sarcini de lucru, colabora virtual în timp real, nota elevii și oferi feedback personalizat, toate într-un singur hub.
Câteva sfaturi rapide de la profesori cu experiență în predarea online:
Pentru a ușura tranziția către o sală de clasă virtuală, profesori cu experiență în predarea online au împărtășit câteva idei utile folosite de-a lungul anilor în educația de la distanță. În plus, Microsoft Teams este disponibil gratuit pentru instituțiile de învățământ prin oferta Office 365 A1. Aceasta oferă un hub personalizat complet gratuit pentru lucrul în echipă cu Teams, care include întâlniri video, versiuni online ale aplicațiilor Office 365, precum și instrumente de conformitate și protecția informațiilor.
- Purtați discuții interactive cu clasa partajând ecranul pentru a vă prezenta lecția și încurajați elevii să adreseze întrebări folosind funcția de chat.
- Puteți prezenta un film prin partajarea sistemului audioîntr-o întâlnire.
- În timpul unei lecții, puteți modera discuțiaoprind sonorul elevilor, făcându-i prezentatori sau, dacă este nevoie, scoțându-i din întâlnire. La final, înregistrați lecția astfel încât studenții să o poată urmări în timpul lor liber.
- Înregistrați o sesiune de curs în cazul în care unii elevi nu pot participa la sesiunea live.
- Pentru evaluări, puteți crea și nota cu ușurință testele din Teams folosind Microsoft Forms.
- Anunțați-i pe elevi care sunt orele în care vă pot contacta pentru întrebări.
- Încurajați elevii să folosească Immersive Reader din Teamspentru a citi mesaje și a înțelege textele sarcinilor, permițându-le să se implice.
- Creați un Fun Channel. Organizați un târg virtual de științe sau un grup de lectură de poezie. Acestea vor avea succes în rândul elevilor de toate vârstele.
Susținere și resurse suport pentru profesori
Microsoft ajută profesorii să beneficieze de ghiduri practice, dezvoltare profesională și instrucțiuni care să îi ajute pe ei înșiși și pe elevii lor să rămână motivați și dornici să învețe. Au fost create o serie de webinarii care pot fi accesate la cerere de către profesori pentru a începe lucrul cu Teams, precum și resurse în Microsoft Educator Center pentru a ajuta utilizatorii noi și existenți să-și înceapă activitatea. În plus, a fost lansată recent și comunitatea Remote Learning, unde profesorii de pe tot globul care lansează programe de învățare la distanță împărtășesc cele mai bune practici, iar echipa Microsoft Education răspunde la întrebări în timp real.
- Webinarii: Începeți lucrul cu Teams
- Resurse de învățare: Abilități fundamentale pentru predarea online
- Comunitatea Remote Learning: Conectați-vă cu profesori, experți IT și Microsoft
- Creați echipepentru diferite departamente universitare
Participarea elevilor în școala de la distanță
Stimularea continuă a gradului de participare la clasă al elevilor și învățarea focalizată în afara sălii de clasă tradiționale pot fi o provocare, în special pentru cei care trec la învățare de la distanță pentru prima dată. Pentru ca acest lucru să funcționeze, atât profesorii cât și părinții au nevoie de sprijin din partea școlilor. Pentru a ajuta părinții și profesorii să își susțină copiii, a fost creat un Ghid Remote Learning pentru elevi și părinți. Pentru profesori, pot fi de ajutor instrumente precum Flipgrid, Skype in the Classroom și Minecraft: Education Edition, pentru a le oferi elevilor modalități de a comunica și de a învăța în moduri noi.
În plus, profesorii care au ajutat la crearea unor medii de învățare sănătoase și eficiente oferă câteva sfaturi care le permit elevilor să prospere în acest nou cadru virtual.
- Rămâneți sănătoși și energici: Învățarea de acasă poate fi o experiență nouă pentru elevi. Încurajați-i să facă pauze între lecții pentru a face mișcare, pentru a se hidrata sau pur și simplu pentru a se relaxa.
- Păstrați-vă concentrarea: Găsiți un loc liniștit în care să vă puteți concentra asupra lecției, cu distrageri minime.
- Rămâneți conectați: Școala este importantă din perspectivă socială. Poate fi greu pentru elevi să nu-și vadă prietenii față în față în fiecare zi. Ajutați-i să se adapteze la această nouă realitate, încurajându-i să programeze o sesiune de prânz cu colegii de clasă pentru a rămâne conectați. Dacă sunt bolnavi sau nu se pot alătura clasei din cauza unei întâlniri, amintiți-le să-și schimbe stareasau să afișeze un mesaj cu starea lor, astfel încât colegii de clasă să afle despre aceasta.
- Motivați-vă elevii: Folosiți Teams pentru provocări vesele pe parcursul săptămânii prin crearea unui canal de activități distractive. De exemplu, organizați un concurs de gătit și încurajați-i pe elevi să își arate creațiile. Recompensați-vă elevii trimițându-le Laudeși inspirând mai mulți elevi să participe.
- Dați viață lecțiilor: Faceți lecțiile interactive, activând Whiteboard în Teamsîn timpul unei lecții live. Cereți elevilor să vină la tablă și să rezolve o problemă de matematică sau să-și demonstreze abilitățile artistice, așa cum ar face într-o sală de clasă.
Conectați-vă cu fiecare elev în parte: Poate fi dificil să evaluați progresul elevilor fără a-i vedea în persoană, și de aceea conectarea individuală este foarte importantă. Puteți susține fiecare elev în parte într-un chat, creând un spațiu sigur pentru ca aceștia să adreseze întrebări și să obțină ajutorul suplimentar de care au nevoie.