Afectiunile genitale feminine sunt de multe tipuri si unele sunt mai grave, altele mai putin grave. Indiferent de afectiune, acestea trebuie depistate din timp si tratate corespunzator. Pe langa medicatia traditionala, putem apela si la tratamente naturiste sau suplimente alimentare, pe care le putem cumpara de la nutriplantmed.ro. Iata cateva dintre afectiunile cele mai intalnite:
Disminoreea
Dismenoreea este definita ca o menstruatie dureroasa cu simptome atat locale (abdominale) cat si generale (dureri de cap, sensibilitate la sani, oboseala etc.).
Cauzele pot fi atribuite unui mecanism psihogen, unei tulburari hormonale sau spasme ale miometrului (dismenoree primara) sau unei inflamatii pelvi-peritoneale sau al golirii uterine alterate ducand la contractii dureroase (dismenoree secundara).
Pentru a diminua durerile, de obicei, se prescrie pilula contraceptiva pentru a reduce simptomele tipice ciclului menstrual. In alte cazuri, sunt recomandate antiinflamatoarele si analgezicele, dar, dupa cum stim, au o serie de efecte secundare, mai ales atunci cand sunt utilizate pe perioade lungi. Alternativa este sa luati preparate naturale cu activitate antiinflamatoare si cele mai frecvente sunt cele pe baza de turmeric, quercetina, PEA (palmitoiletanolamida), N-acetilcisteina, ALA (acid alfa lipoic) sau bromelaina.
Endometrioza
Endometrioza este o boala caracterizata printr-o localizare ectopica a tesutului endometrial.
Se distinge endometrioza interna (adenomioza), adica cea care are insule anormale de tesut in miometrul peretelui uterin, de cea definita ca endometrioza externa caracterizata prin prezenta focarelor tisulare in diferite locatii ale corpului in afara uterului.
Endometrioza este uneori silentioasa, dar in cea mai mare parte simptomatica, datorita prezentei continue a unei stari inflamatorii, se manifesta prin unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: dimenoree (menstruatie dureroasa), durere pelvina cronica, fluxuri menstruale neregulate, de lunga durata si abundenta, dispareunie (durere in timpul actului sexual), dischezia (durere in timpul defecatiei) disurie (durere in timpul urinarii).
Cel mai frecvent tip de endometrioza este cea ovariana cu prezenta chisturilor care contin efectiv sange menstrual (produs de celule endometriale ectopice) si de aceea denumite si chisturi „de ciocolata” tocmai la nivelul celei mai delicate si importante parti a reproducerii feminine.
Endometrioza poate fi tratata sau mai bine, poate fi controlata pentru ca de fapt nu se vindeca niciodata cu totul. Terapia este de obicei cea farmacologica care presupune utilizarea de estrogen-progestative, antiinflamatoare si analgezice care tin sub control simptomele, in special cele dureroase, dar in unele cazuri trebuie neaparat combinata cu interventii chirurgicale care au ca scop indepartarea endometriozei. In cazul unor simptome usoare sau in sprijinul terapiei farmacologice, exista astazi pe piata diverse preparate naturale cu activitate antioxidanta si antiinflamatorie. Printre cele mai comune avem suplimente alimentare pe baza de turmeric, quercetina, PEA, N-acetilcisteina, ALA sau bromelaina.
Ovare polichistice
Acestea prezinta urmatorul tablou patologic: ovare marite cu chisturi mici (care se formeaza din cauza neeliberarii ovocitului in ovar), modificari endocrinologice (cu un dezechilibru hormonal spre o mai mare productie de hormoni masculini) si metabolice (cu acumulare de grasime subcutanata si crestere in greutate). Acest sindrom afecteaza atat sfera reproductiva, cat si cea metabolica la femei, dar si in consecinta pe cea estetica si psihologica.
Tratamentul presupune in primul rand reducerea simptomelor printr-o alimentatie corecta si exercitii fizice care vizeaza controlul greutatii si apoi ca urmare a reducerii testosteronului, insulinei si hormonului luteinizant (hormonul care stimuleaza gonadele). Abtinerea de la fumat reduce, de asemenea, nivelurile de androgeni.
Tratamentul farmacologic se decide in functie de amploarea simptomelor si de posibila dorinta de sarcina: se pot prescrie estrogen-progestative pentru reducerea productiei de gonadotropine, medicamente specifice pentru reglarea hormonilor, medicamente antidiabetice orale. Combinate cu un stil de viata sanatos, pot fi recomandate si suplimente alimentare pe baza de mioinozitol si acid alfa lipoic.