Cum isi boteaza bancile produsele si serviciile…
Numele unui produs sau serviciu bancar este primul act public, acesta functionand ca un aspirator pentru viitorii clienti. Realitatea de pe piata bancara din Romania ne arata ca alegerea unui nume potrivit pentru un produs sau serviciu bancar reprezinta, in multe cazuri, o provocare prea mare. In Romania avem parte, de cele mai multe ori, de denumiri identice pentru produse asemanatoare din portofoliul mai multor banci sau de nume aberante (care in cel mai fericit caz te fac sa te prapadesti de ras!). Nu lipsesc insa si denumirile originale.
Specialistii in “branding” considera ca numirea unui produs sau serviciu este mai mult decat creativitate, este strategie. Atunci cand sunt pusi in situatia de a alege un nume, ei au ca punct de pornire raspunsurile la urmatoarele intrebari:
– Care sunt cele mai importate atribute/beneficii care trebuie comunicate?
– Cum ajuta numele în diferentierea ofertei de cea a competitorilor?
– Care sunt emotiile pe care trebuie sa va bazati?
In practica, cand vine vorba de numele pe care-l poarta serviciile si produsele bancare din Romania, putem observa ca, de multe ori, acesta nu ofera raspuns la nici macar una dintre cele trei intrebari.
Prea multe nume “gemene”
Din pacate, exista produse sau servicii din portofoliul mai multor banci care poarta acelasi nume. Daca esti atras de produsul cu numele “Avantaj”, ai de ales intre un credit pentru acoperirea unor cheltuieli curente, a cheltuielilor de vacanta sau achizitionarea unor bunuri de larg consum oferit de Volksbank Romania sau un card pentru cumparaturi oferit de Finansbank Romania. Daca preferi “Invest” il gasesti la BCR sau la Raiffeisen Bank. Vrei “Expert”, poti opta pentru BRD sau BCR. Si exemplele pot continua.
Exista si nume originale
Unele banci au reusit sa-si boteze produsele si serviciile intr-un mod original, fapt ce a dat roade. Multe dintre acestea s-au impus pe piata si datorita impactului asigurat de un nume de referinta.
Exemple:
* BCR – Maxicredit – credit pentru nevoi personale nenominalizate garantat cu garantii reale
* BCR – Maxicont – cont de economii
* BRD – Atustart, Atusprint si Atucont – instrumente de economisire
* BRD – Pachetul 10 – oferta de produse si servicii bancare pentru studenti
* BRD – Expresso – credit pentru nevoi personale nominalizate/nenominalizate
* Raiffeisen Bank – Flexicredit – credit pentru nevoi personale nenominalizate
* Banca Transilvania – KidCont – depozit pentru copii
* Banca Tiriac – Profit5 – depozit la termen constituit in valuta pe 12 luni cu o dobanda de 5%/an
* Volksbank Romania – ECOCREDIT – credit pentru locuinte combinat cu un depozit bancar
Banca Comerciala Carpatica – campioana la penibil
Cu bine-i cunoscuta “originalitate”, Banca Comerciala Carpatica incearca sa ne surprinda de fiecare data cand lanseaza un produs nou. Daca in urma cu ceva timp (mai exact in partea a doua a anului trecut), banca a venit “in premiera” pe piata autohtona cu un depozit bancar “pentru sustinerea demersurilor de integrare europeana a Romaniei”, iata ca a sosit timpul lansarii unui depozit “pornind de la realitatile social-economice actuale”. Si cum se putea numi acest produs, daca nu “PREZIDENT”. Sa mori de ras, nu alta!!! Culmea ironiei este ca depozitul “INTEGRAREA” era un produs de economisire in dolari (mai apoi in euro!). Nu numai Banca Comerciala Carpatica o comite cand vine vorba de alegerea unui nume pentru un produs sau serviciu bancar. Un exemplu de nume “nefericit” este “Anotimp” ales de Banca Transilvania pentru un depozit care se constituie pe o perioada de 45 de zile, fara prelungire automata si fara capitalizare. Alte produse care au avut un nas mai putin inspirat sunt: Tonus BCR (credit pentru plata unor tratamente medicale), plasamentele BRD “Simfonia 1”, “Stejar” sau “Brad” etc.
Despre GhiseulBancar
Ghiseul Bancar este liderul informatiilor bancare din Romania.
Ghiseul Bancar
contact@ghiseulbancar.ro
GHISEULBANCAR
www.ghiseulbancar.ro
Contact GHISEULBANCAR