Vinul rose este de obicei rezervat ocaziilor speciale, deoarece culoarea sa deosebita il face cu siguranta sa iasa in evidenta mai ales cand il comparam cu vinul rosu sau alb. Insa, realitatea este ca putem consuma vin rose oricand si oriunde, deoarece ste un vin chiar mai usor decat cel rosu. Desi are similitati cu cel alb, vinul rose este mai versatil, deoarece poate fi consumat atat cu carne, cat si cu peste, iar etica de a bea vin rose este cu siguranta mult mai relaxata. Crama Girboiu ofera o gama de vinuri rose foarte bune, unele fiind chiar si premiate la nivel European pentru gustul delicat si proaspat.

Originea vinului rose este oarecum indoielnica, deoarece exista multe mituri si legende despre nasterea sa.

Se crede ca vinul rose a fost tocmai primul tip de vin din istorie. Acest lucru se intampla deoarece, in trecut, vinul se facea prin presarea strugurilor imediat dupa recoltare. Acest lucru a facut ca vinul sa capete culoarea deosebita de rose.

De fapt, primele vinuri spumante si sampanii au fost rose. Si in prezent vinurile spumante in aceasta culoare sunt cele mai scumpe de pe piata.

Dupa al doilea razboi mondial, acest vin rose s-a schimbat.

Aceasta schimbare a avut loc in Statele Unite, unde atunci cand faceau vin rosu ‘Zinfandel’ si-au dat seama ca in timpul fermentarii drojdia si-a epuizat efectul inainte ca zaharul sa devina alcool. Cand au gustat, si-au dat seama cat de placut era la gust, deoarece avea o dulceata mai racoritoare.

Bob Trinchero l-a numit White Zinfandel, si a devenit unul dintre cele mai bine vandute vinuri din America.

Vinul rose provine din cea mai cunoscuta regiune franceza pentru vinurile rose, Provence. Aceasta este situata in sudul Frantei si este strans legata de Marea Mediterana.

Strugurii cei mai utilizati pentru a face vin rosé sunt Garnacha (cunoscuta si sub numele de Garnacha in Spania) si Syrah.

Vinul rose este facut cu struguri rosii sau cu soiuri de struguri rosii. Uneori este facut cu un amestec de struguri rosii si albi, desi cu o proportie redusa a acestuia din urma.

Dupa indepartarea strugurilor rosii (proces prin care strugurii sunt separati), se storc si se lasa sa se macereze. Timpul de macerare poate varia de la cateva ore la trei zile, in functie de intensitatea culorii dorite.

Mustul este apoi sangerat (cade prin gravitatie, lasand cojile in partea superioara a rezervorului) si este transferat intr-un alt rezervor. Aici fermentarea va avea loc fara contact cu cojile (contrar a ceea ce se intampla in vinul rosu). Acest proces este cel care da nastere vinurilor rosé de cea mai inalta calitate.

Roseul sangerand se caracterizeaza prin faptul ca este un vin cu o culoare mai intensa si arome de zmeura si capsuni.

Este important sa clarificam ca un claret si un rose nu sunt la fel. Exista o confuzie larg raspandita ca acestea sunt identice, deoarece ambele au o culoare similara.

Clare-ul este un vin tanar, care se obtine prin amestecarea strugurilor rosii si albi si, in timpul producerii sale, fermentarea se realizeaza partial in contact cu cojile, care sunt indepartate odata ce mustul atinge culoarea dorita.

Cum sa alegi un vin rose bun?

In primul rand, este esential sa se cunoasca data recoltarii sale, deoarece vinurile rosé au o viata foarte scurta, adica incep sa-si piarda calitatile in anul de dupa recoltare. In acest sens, expertii asigura ca recoltele din 2011 si 2012 s-au remarcat mai ales pentru calitatea lor. Asadar, daca este prima data cand gusti un vin rose, nu ezita sa optezi pentru o sticla din acel sezon.

Culoarea este unul dintre cele mai importante elemente deoarece, desi acest tip de vin este de obicei legat de culoarea care ii da numele, adevarul este ca varietatea de tonuri pe care o poate avea este uimitoare. De la gri si rose clasic, pana la rose carmin, si pana la somon. Cu toate acestea, daca exista unul care arata offside, acesta este portocaliu.

Daca ai ocazia sa il incerci inainte de a cumpara sticla, ar trebui sa stii ca vinurile rose tind sa transmita note de fructe. In functie de soi, se poate distinge o aroma de mandarina, rodie, pepene verde sau chiar pepene galben. Totul depinde de procesul de productie.

In ceea ce priveste mirosul, acesta trebuie sa participe si el la proces. Majoritatea vinurilor rose evoca aceleasi fructe care cuceresc palatul, dar cu nuante florale si o aciditate care fac diferenta. Crama Giroiu isi aisgura clientii ca toate vinurile rose sunt de cea mai buna calitate, iar fiecare bob de strugure folosit este trecut printr-o comisie riguroasa care examineaza calitatea acestora. Vinul rose de la Crama Girboiu este cu siguranta rasfatul suprem atunci cand vine vorba despre o cina alaturi de prieteni sau familie. De asemenea, vinul rose este ideal pentru cei care doresc sa isi impresioneze partenerul cu un pahar racoritor de vin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *