• S-au încheiat lucrările Conferinţei Naţionale cu privire la Voluntariat, • Europa şi Statele Unite doresc ca România să încurajeze dezvoltarea voluntariatului • Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor de Tineret (ANSIT) s-a anunţat ca partener oficial pentru conferinţa din 2005
La finalul Conferinţei Naţionale cu privire la Voluntariat, Ediţia a III-a, Bucureşti, 5-7 mai 2004 cei peste 100 de participanţi au convenit asupra unirii eforturilor, precum şi asupra unei abordări profesioniste în obţinerea recunoaşterii voluntariatului în România. O altă concluzie constă în identificarea căilor de colaborare cu autorităţile locale şi centrale, din perspectiva promovării şi acceptării voluntarilor în activităţile pe care acestea le desfăşoară. Nu în ultimul rând, este necesar ca publicul larg să cunoască mai mult despre acest domeniu, despre valoarea în sine a voluntariatului. Mass-media este chemată să îşi aducă propria contribuţie în educarea şi promovarea voluntariatului ca şi mişcare, dar şi în prezentarea obiectivă a programelor iniţiate şi dezvoltate de organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile din întreaga ţară.
Dintre prezentările de la conferinţă, cea a d-lui Thomas Delare, Deputy Chief of Mission, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, a atras în mod particular atenţia auditoriului:
„Voluntariatul face parte din viaţa mea, din viaţa americană, în modelarea democraţiei şi a societăţii noastre, în modul în care comunicăm unii cu alţii şi, clar, în ceea ce aşteptăm din partea guvernului. Situaţia noastră este desigur, diferită de a dumneavoastră, dar necesităţile oamenilor sunt aceleaşi şi probabil unele din experienţele noastre pot fi împărtăşite. Astăzi voluntariatul are un rol important pentru noi. Anul trecut, peste 63 de milioane de americani şi-au oferit din timpul şi talentul lor pentru a ajuta comunitatea în care trăiesc. Voluntarii fac tot felul de lucruri: meditează copiii care au probleme la şcoală, ajută persoanele în vârstă, construiesc locuri de joacă, organizează şi antrenează echipe sportive de copii, încurajează cetăţenii să voteze, să se ocupe de protecţia de mediului etc.
Desigur, guvernul are un rol decisiv pentru că încurajează activitatea de voluntariat şi o apreciază. Preşedintele Bush a declarat de curând a treia săptămână din luna aprilie drept „Săptămâna Naţională a Voluntariatului”. Preşedintele a apelat la concetăţenii săi să recunoască şi să aprecieze munca voluntarilor. Pentru că voluntariatul are o motivaţie foarte puternică, iar dacă faceţi parte din guvern sau lucraţi în comunitate amintiţi celorlalţi că nu costă nici un leu. În Statele Unite, companiile comerciale donează bani sau bunuri pentru a susţine efortul voluntarilor. Mai mult însă, ele permit angajaţilor să activeze în folosul comunităţii. Iar acelaşi lucru se întâmplă deja şi în cadrul firmelor americane şi româno-americane prezente în România.”
Despre CENTRUL NATIONAL DE VOLUNTARIAT PRO VOBIS
Aflată la cea de-a III-a ediţie, Conferinţa Naţională cu privire la Voluntariat, a avut loc la Bucureşti, între 5-7 mai 2004, în organizarea deja de tradiţie a Centrului Naţional de Voluntariat Pro Vobis, cu sprijinul generos al Fundaţiei CS Mott (SUA).
Printre cei peste 100 de participanţi s-au aflat voluntari (români şi străini), reprezentanţi ai centrelor de voluntariat din ţară, ai unor organizaţii neguvernamentale şi instituţii, autorităţi locale şi centrale, finanţatori, jurnalişti, companii şi firme cu iniţiative sociale şi impact în comunitate.