- Procentul companiilor care utilizează mai mult de 50.000 de dispozitive active conectate s-a dublat în ultimele 12 luni
- 84% dintre cei care adoptă astfel de soluții declară că au folosit tot mai mult IoT în ultimul an
- Soluțiile IoT ale Vodafone Romania acoperă o gamă largă de nevoi, de la managementul flotelor auto și optimizarea rutelor, până la retail analytics
București, 28 septembrie 2017 – Vodafone a publicat a cincea ediție anuală a Barometrului IoT, cel mai important studiu global privind investițiile și inovația în domeniul Internet of Things.
Barometrul a identificat faptul că procentul companiilor care utilizează mai mult de 50.000 de dispozitive active conectate s-a dublat în ultimele 12 luni. De asemenea, 84% dintre cei care adoptă soluții IoT declară că au folosit tot mai mult IoT în ultimul an, în timp ce 51% dintre cei care adoptă IoT menționează că tehnologia crește veniturile sau oferă noi oportunități de venituri, 66% dintre companii fiind de acord că transformarea digitală ar fi imposibil de realizat fără IoT.
Companiile de pe continentul american conduc în ceea ce privește gradul de adoptare a proiectelor IoT la scară largă, 19% dintre companiile care utilizează IoT având mai mult de 10.000 de dispozitive conectate, comparativ cu 13% în Europa și 7% în zona Asia-Pacific. De asemenea, utilizatorii la scară largă sunt printre companiile care raportează cele mai mari câștiguri din afaceri, 67% dintre aceștia menționând faptul că au avut profituri semnificative ca urmare a utilizării IoT. Companiile de energie și utilități se află în fruntea clasamentului, folosind unele dintre cele mai mari proiecte IoT din lume, cu aplicații precum contoare inteligente și monitorizarea conductelor.
Gama de beneficii pentru utilizatori ca urmare a implementării soluțiilor IoT se extinde pe măsură ce adopția crește – perspectivele mai bune de business, reducerea costurilor și creșterea productivității angajaților se află în clasamentul global. În zona Asia-Pacific, 53% dintre respondenți au declarat că principalul beneficiu este creșterea competitivității pe piață,
comparativ cu 35% în continentul american și 33% în Europa. În sectorul auto, 51% dintre companii spun că IoT ajută la îmbunătățirea diferențierii mărcilor.
Având în vedere că dimensiunea proiectelor IoT crește, studiul menționează și o creștere a cerințelor de conectare. Companiile intenționează să utilizeze o combinație de tehnologii, de la rețele fixe, la rețele de bandă largă (LP-WAN), în funcție de necesități. În mod tipic, proiectele la scară largă utilizează patru opțiuni diferite de conectare, cele mai populare fiind cele mobile și cele Wi-Fi. Există un interes tot mai mare pentru noile tehnologii precum Narrowband IoT, 28% dintre companii luând în considerare această soluție alături de alte opțiuni LP-WAN pentru noile proiecte IoT.
În cadrul Barometrului IoT au fost colectate răspunsurile a 1.278 de companii din Statele Unite ale Americii, Brazilia, Irlanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Africa de Sud, China, India, Japonia, Australia și Noua Zeelandă.
În România, Vodafone a implementat soluții IoT pentru companii din domenii precum retail, energie și utilități, automobile, transport și logistică.
„Vodafone România este principalul furnizor de soluții IoT din țara noastră. Cea mai mare creștere a fost în zonele geografice și în industriile care au înregistrat o dezvoltare semnificativă în ultimii ani. De exemplu, pe o piață foarte dinamică precum cea a utilităților și energiei, soluțiile pe care le-am implementat au contribuit semnificativ la îmbunătățirea competitivității și a performanței clienților noștri”, a declarat Marius Coman, IoT Country Sales Manager, Vodafone România.
Soluțiile IoT oferite de Vodafone România acoperă o gamă largă de necesități, de la managementul flotelor auto și optimizarea rutelor, la retail analytics, Digital Media Signage și sisteme de monitorizare a traficului din magazin, până la soluții de internet în mașină pentru clienții români ai unuia dintre cei mai importanți producători de automobile din lume.
Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicații mobile din lume, care oferă o gamă de servicii ce include voce, mesaje, date și comunicații fixe. Vodafone Group are divizii în 26 de țări, 49 de rețele mobile partenere și operațiuni de broadband fix în 17 țări. La 30 iunie 2017, Vodafone Group avea 523,5 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile și 18,5 milioane de utilizatori ai serviciilor broadband fix, incluzând India și toți clienții Vodafone din entitățile create în urma unor fuziuni și asocieri. Pentru mai multe informații, accesați www.vodafone.com.