S-a hotarat viitorul invatamantului si cercetarii romanesti?
Luni, 7 martie, la Facultatea de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii din Bucuresti, la invitatia Solidaritatii Universitare, Asociatiei Ad-Astra si Asociatiei Fulbright Alumni au raspuns numeroase cadre didactice universitare si cercetatori pentru a discuta situatia si viitorul invatamantului si cercetarii romanesti. La intalnire au fost prezente si oficialitati, precum si reprezentanti ai unor importante institutii: Dl. Conf. Dr. Daniel David (consilier ministerial MEdC), Dl. Prof. Dr. Ioan Dumitrache (director CNCSIS), Dl. Prof. Dr. Adrian Curaj (director adjunct CNCSIS), Dna Dr. Barbara Nelson (directoarea Comisiei Fulbright din Romania) si Dl. Mark Tauber (atasat cultural al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti).
Din partea Academiei Romane au participat Acad. Prof. Dr. Doc. Theodor Neagu si Prof. Dr. Nicolae Anastasiu, Membru Corespondent al Academiei Romane. Onoranta si binevenita a fost si participarea presei, a colegilor americani, bursieri Fulbright la Bucuresti, a colegilor din Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, din universitati particulare, din institute de cercetare, cum sunt Institutul de Matematica, Institutul de Stiinte Spatiale si Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”.
Subiectele dezbatute au inclus dificultatile inerente ale conditiei de tinar universitar sau cercetator in Romania: salarizarea defectuoasa, slaba finantare a cercetarii stiintifice, evaluarea arbitrara performantei stiintifice si didactice a cadrelor in general, aparitia unor structuri informale de putere in sistemul academic, situatia doctoratelor din Romania, statutul cadrului universitar sau al cercetatorului tinar, discriminarea pe criterii de virsta, perspectivele de viitor ale tinerilor de valoare si multe altele. Discutiile au fost indelungate si pasionante, declansate de scurtele prezentari cu care a debutat workshopul, la ora 17.00 si au fost incheiate la ora 20.00.
Una dintre principalele probleme abordate, care a revenit permanent in discutii, a fost evaluarea performantei stiintifice, care in Romania de astazi este supusa arbitrariului. Evaluarea performantei stiintifice trebuie facuta in raport cu publicatiile cuantificabile scientometric (in sistem ISI – practicat la nivel international de catre toate institutiile respectabile), ca efect natural al unei singure arene stiintifice: cea internationala. Evaluarea arbitrara si subiectiva care se face in prezent, bazata pe sistemul pile/cunostinte si intamplare, este unul dintre pericolele letale ale vietii stiintifice si universitare din Romania. Datorita acestui fenomen cercetatorii romani de valoare, ale caror merite nu sunt recunoscute, ci dimpotriva, aleg solutia emigrarii, ca o solutie personala ce le restituie increderea in sine si determina recunoasterea lor pe plan international. Un alt efect este acela al pierderii prestigiului stiintific al Romaniei peste hotare.
Au fost propuse mai multe alternative de solutionare a problemelor dezbatute, atat pe cale institutionala, cat si personala. S-a hotarat colaborarea mai stransa cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si implicarea activa in construirea si implementarea reformei in educatie, care sa stimuleze ramanerea tinerilor capabili in tara, prin oferirea unor alternative de dezvoltare profesionala corespunzatoare cu pregatirea si performantele lor. S-a decis de asemenea continuarea meselor rotunde cu o periodicitate lunara, astfel incat subiectele discutate sa fie detaliate pe viitor si sa se identifice cai concrete de solutionare care sa fie luate in consideratie de factorii decizionali.
Despre Asociaţia Foştilor Bursieri Fulbright din România
S-a decis de asemenea continuarea meselor rotunde cu o periodicitate lunara, astfel incat subiectele discutate sa fie detaliate pe viitor si sa se identifice cai concrete de solutionare care sa fie luate in consideratie de factorii decizionali.
Informaţii suplimentare: Dr.ing. Mircea Ignat, Lect.dr. Mihai Popa
Tel: 346 7231
soliduniv@yahoo.com
ASOCIAŢIA FOŞTILOR BURSIERI FULBRIGHT DIN ROMÂNIA
mepopa.com/su.htm
Contact ASOCIAŢIA FOŞTILOR BURSIERI FULBRIGHT DIN ROMÂNIA