La începutul lunii octombrie Semtest BVN Mureș a fost gazda unui eveniment de interes național pentru mulți crescători, specialiști și iubitori de bovine. Aproape 1500 de invitați au sosit din toate judetele țării (Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița, Brăila, Botoșani, Brașov, Cluj, Covasna, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iași, Mureș, Maramureș, Neamț, Suceava, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș și Vaslui) pentru a participa la Ediția a XV –a a Paradei Taurilor din Sîngeorgiu de Mureș, eveniment unic în România organizat de catre unitatea de selecție și ameliorare a taurilor de reproducție Semtest BVN.
Parada Taurilor 2016
Parada Taurilor 2016

Afirmam cu toata responsabilitatea ca Semtest BVN a scris si scrie în continuare adevărate pagini de istorie pentru zootehnia românească și nu numai producând anual peste o jumătate de million de vițeii în țară și în lume. Rezultatele obținute sunt fidel redate în revista editură proprie „Genetică și reproducție” ajunsă și ea la ediția a 15 a. Iar în cadrul programului Parada taurilor sunt convins că s-a trăit pe viu o experiență unică, o experiență de neuitat, și s-a văzut progresul genetic realizat în ultimii ani de echipa de geneticieni din Sîngeorgiu de Mureș.

Am deschis cea de a 15- a editie a Paradei Taurilor cu simpozionul științific Reproducția -motorul dezvoltării zootehniei românești, unde specialiștii în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor, a mediului academic, ai fermierilor și operatorilor, au dezbătut teme privind : Reproducția bovinelor prezent și viitor.

La eveniment au participat reprezentanți de marcă a Germaniei, Director BVN Dr. Johannes Aumann, din Austria Dl. Franz Kaltenbrunner , ai Universităților de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară din București, Cluj ,Timișoara și Iași: Prof. univ. Dr. Alin Bârțoiu USAMV București și Drd. Houshaimy Kassem, Prof. Univ. Dr. Liviu Bogdan, Prof. Univ. Dr. Ioan Huțu și Șef lucrări Dr. Ștefan Ciornei, cât și Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România Dr. Claudiu Frânc

Instituțiile de profil a județului Mureș au fost reprezentate de coordonatorii acestora: DSV Mureș prin director general Dr.Vasile Oprea, OJZ Mureș prin Coordonator ing. Maria Fola.

La eveniment au participat importanți crescători de bovine ai județului Mureș și din alte județe cu renume în creștrea bovinelor, procesatori, dar și prestatori de servicii, operatori de însămânțări artificiale, medici veterinari.

Presa de specialitate a fost interesată de acest important eveniment, revista Lumea Satului reprezentată de Editor general Ion Banu, Fabrica de lapte, Fabrica de carne reprezentată de Redactor șef Ilie Stoian, revista Ferma reprezentată de redactor Tudor Calotescu, TVR1- Emisiunea Viața Satului reprezentată de realizator Doru Dumitriu, Agro TV reprezentat de realizator Ligia Popa, TVR3- realizator Vasile Braic si Ardealul TV.

Unitatea noastră a prezentat în cadrul temei viziune și strategie modul în care se implică în organizarea reproducției la bovine în România prin înființarea și coordonarea unor programe și activități specifice. Iată că Semtest BVN își asumă rolul de coordonator a activității de reproducție și pune la dispoziția partenerilor colaboratori aceste instrumente atât de utile și necesare în organizării reproducției.

Acțiunile unității noastre pentru coordonarea reproducției și însămânțărilor artificiale la bovine în Romania sunt:

Organizarea de cursuri de instruire si specializare in reproducție și I.A Înființarea programului de gestiune a datelor de reproducție și IA Asigurarea progresului genetic

Prin aceste activități, echipa de 40 de specialiști a Semtest BVN demonstrează capacitatea de implicare și organizare a activității de reproducție și însămânțări artificiale în România la specia Bovine.

Programul a continuat cu PARADA TAURILOR, cel mai așteptat moment al evenimentului care a cuprins caracterizarea și prezentarea celor mai importante rase crescute în România. Au fost prezentați 26 de tauri pe categorii: testare genomică, tauri în așteptare, tauri cu testare la 100 de zile și tauri în exploatare.

De asemenea s-au evidențiat linii și familii, tauri consacrați, continuatori de linii din taurii de vârf, cei mai utilizați la I.A. astfel încât participanții la acest eveniment să beneficieze de informații utile și complete în asigurarea programului individual de selecție și ameliorare a fiecărei ferme.

1500 de participanți din toată țara la Parada Taurilor-Semtest BVN Mureș

Un moment mult așteptat în cadrul Paradei Taurilor l-a reprezentat premierea colaboratorilor. 12 fermieri au primit titlul de”Ferma Anului 2016, iar titlul de „Operatorul Anului 2016” a fost atribuit mai multor prestatori de servicii, operatori de însămânțări artificiale, medici veterinari ca premiu de fidelitate pentru colaborarea bună și performanța obținută în genetică.

Mulțumim tuturor participanților la acest eveniment, ne bucurăm că efortul nostru depus în organizarea acestei manifestări a fost răsplătit de interesul mare manifestat, de numărul mare de participanți, aspect ce ne motivează mai departe spre dezvoltare, progres și spre performanță.

Multă sănătate!

SC SEMTEST BVN Mureș

Director,

ing. Valer Radu SICIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *