• Mobilitatea vine cu nevoia de securitate sporita
  • Generatia Y si generatia Z vor impune digitalizarea la scara larga
  • Pana in 2025, IoT va impune verificarea identitatii prin date biometrice, informatii despre locatie sau recunoastere vocala

Pana in 2025 mai sunt doar 7 ani, dar acesti 7 ani vor aduce o evolutie notabila, in special pentru spatiile de lucru, care sunt caracterizate de numeroase provocari digitale. Tehnologia, digitalizarea si interconectarea schimba modul in care facem lucrurile, atat in viata de zi cu zi, cat si la locul de munca, iar societatea devine astfel mai eficienta, cu o rapiditate surprinzatoare. Tendintele viitorului sunt prezentate in raportul Print 2025, intocmit de compania de cercetare si analiza de piata Quocirca, care concluzioneaza ca vor interveni schimbari majore in privinta locului si modului in care ne desfasuram activitatea, precum si in ceea ce priveste tehnologia de imprimare pe care o folosim.

In urma a 55 de interviuri detaliate realizate cu personalitati din structurile de conducere ale unor producatori, parteneri si dezvoltatori de software din domeniul imprimarii din Statele Unite, Europa si Japonia, precum si a 575 de interviuri cu reprezentanti ai segmentelor SMB si Enterprise din Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda si Statele Unite, a fost analizat impactul pe care il vor avea tendintele actuale in materie de securitate, digitalizare, servicii de tiparire si inteligenta artificiala. Dintre acestea, Brother le-a identificat pe cele care vor accelera dezvoltarea unui ecosistem virtual, conectat, pentru birouri pe parcursul urmatorilor 7 ani.

Tipologia angajatilor: mobilitate, securitate

Din cercetarea realizata de Quocirca rezulta ca organizatiile se asteapta ca ponderea angajatilor mobili sa creasca, in medie, de la 38% in 2017 la 60% in 2025. Acest lucru va fi posibil prin implementarea de solutii integrate dedicate spatiilor de lucru, care includ tehnologii pentru ecrane interactive, asistenta vocala, asistenti virtuali, centre de colaborare si spatii de conlucrare. De asemenea, o astfel de evolutie presupune utilizarea pe scara larga a echipamentelor si dispozitivelor care pot fi accesate de la distanta si selectarea unor solutii cu grad de flexibilitate ridicat, dar in acelasi timp capabile sa ofere un nivel de securitate ridicat.

O alta concluzie interesanta a studiului este ca generatia Y, nascuta in intervalul 1980-2000, va reprezenta peste 75% din totalul fortei de munca. Acestia urmeaza a ocupa tot mai multe functii de conducere si decizie, din care vor influenta radical evolutia companiilor prin dezvoltarea de strategii bazate tot mai mult pe tehnologii si solutii moderne. Totodata, isi vor face aparitia si angajati din generatia Z. Nascuti in intervalul 200-2009, acestia au crescut cu acces la Internet si au asteptari uriase in materie de digitalizare, pe care le vor impune treptat in politicile angajatorului si vor contribui astfel la modificarea definitiva a intregului ecosistem.

In ciuda tranzitiei la noi generatii de angajati, orientati cu precadere spre digitalizare, raportul Quocirca stipuleaza ca documentele tiparite nu vor fi eliminate in viitorul apropiat. Dimpotriva, realizatorii studiului se asteapta la o crestere a importantei acestora. Astfel, daca in prezent 74% dintre cei cu varste cuprinse intre 18-34 ani considera acest aspect important, pana in 2025 ponderea lor va creste la 77%. Este drept ca se preconizeaza o scadere a volumului printurilor, dar acest lucru va fi parte dintr-un proces mai amplu, de dezvoltare a unui ecosistem inteligent, interconectat. Inovatia adusa de producatori este esentiala pentru dezvoltarea unui astfel de cadru, permitand adaugarea de functii noi si asigurarea unei experiente imbunatatite in utilizare.

In acest context, Brother detine avantajul unei experiente de 110 ani de cercetare si dezvoltare a unor tehnologii inovatoare, create pe baza cerintelor si nevoilor utilizatorilor finali, pentru a putea raspunde intotdeauna cu acuratete noilor provocari din domeniu. Astfel, compania ofera prin parteneri servicii de gestionare a activitatii de tiparire – MPS (Managed Print Services) – perfect adaptate tendintelor viitorului si capabile sa raspunda cerintelor noilor generatii de angajati si factori de decizie. Pe langa flexibilitatea deosebita asigurata, aceasta abordare permite companiilor sa isi imbunatateasca eficienta, productivitatea si securitatea informatiei, odata cu scaderea costurilor prin monitorizarea nivelului de utilizare, gestionarea consumabilelor si asigurarea necesarului implicat de activitatea de tiparire.

IoT va permite analiza datelor cu intrari din diverse dispozitive

Platformele IoT (Internet of Things), solutiile de inteligenta artificiala si sistemele de analiza a datelor se bucura deja de un succes deosebit, iar Quocirca considera ca dezvoltarea acestora se va accelera in urmatorii 7 ani. Conform estimarilor, in 2025 vor exista deja circa 80 de milioane de dispozitive IoT care vor genera date, pe care tehnologiile de inteligenta artificiala (AI) si de analiza predictiva le vor folosi pentru a contura modelele de utilizare. Echipamentele multifunctionale vor deveni parti integrate ale acestui cadru interconectat si vor beneficia de toate avantajele care rezulta de aici. Astfel, analiza datelor va permite printre altele extinderea duratei de viata a echipamentelor, imbunatatirea serviciilor de mentenanta si a experientei utilizatorilor.

Odata cu extinderea spatiului IoT, securitatea informatiei va juca un rol tot mai important si nu este de mirare ca reprezinta o prioritate pentru 84% dintre organizatiile supuse studiului. Drept urmare, reprezentantii Quocirca sunt de parere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *