Agenția pentru Transport și Comunicații din Finlanda (TRAFICOM) a anunțat intrarea în vigoare a unui regulament privind rețelele de telecomunicații care oferă o definiție tehnică mai detaliată a elementelor esențiale ale rețelei de telecomunicații, acele funcții și măsuri-cheie care controlează sau ghidează accesul și traficul de rețea într-un mod esențial.

Prin noile reglementări, TRAFICOM subliniază faptul că va continua să monitorizeze dezvoltarea tehnică în acest domeniu și că RAN nu este un element critic la momentul actual. Comitetul Consultativ pentru Securitatea Rețelelor va avea un rol esențial în perioada următoare în Finlanda, întrucât are obligația de a superviza progresele viitoare în ceea ce privește securitatea rețelelor și de a oferi recomandări către TRAFICOM pentru a actualiza reglementările aflate în vigoare.

Regulamentul include o definiție generală neutră din punct de vedere tehnologic a elementelor esențiale ale rețelei de comunicații, precum și specificații pentru cele mai recente tehnologii de rețea mobilă, în special rețelele 4G și 5G. Acesta a fost elaborat pe baza standardelor ETSI și a specificațiilor tehnice 3GPP. Pentru România, regulamentul recent publicat de Agenția pentru Transport și Comunicații din Finlanda reprezintă un model de elaborare a legislației privind implementarea viitoarelor rețele 5G, datorită criteriilor și specificațiilor tehnice incluse. De asemenea, acesta prevede obligații pentru societățile de telecomunicații și operatorii de rețele dedicate de a identifica și documenta elementele esențiale ale rețelelor de comunicații, precum și componentele rețelelor și serviciilor de comunicații utilizate în cadrul acestora.

Regulamentul ghidează, de asemenea, companiile de telecomunicații și operatorii de rețele dedicate în domeniul său de aplicare în proiectarea rețelelor, în achiziționarea de echipamente de rețea, precum și în construirea, întreținerea și gestionarea rețelelor. Această dispoziție promovează securitatea națională și securitatea informațiilor în rețelele de comunicații.

Scopul reglementării elementelor esențiale ale rețelei de comunicații este de a garanta siguranța rețelelor de comunicații din perspectiva securității naționale. Reglementarea urmărește, de asemenea, să ia în considerare abordarea comună a UE în ceea ce privește preocupările în materie de securitate legate de rețelele 5G.

Și în Finlanda, soluțiile oferite de Huawei erau răspândite la scară largă printre operatori datorită raportului optim costuri-perfomanță. După ce utilizarea acestor echipamente a fost pusă sub semnul întrebării,  secțiunea din Legea privind serviciile de comunicații care a intrat în vigoare la începutul acestui an prevede că un dispozitiv de rețea de comunicații nu poate fi utilizat în părțile esențiale ale rețelei publice de comunicații decât dacă există motive serioase de a suspecta că utilizarea acestuia ar pune în pericol securitatea națională sau apărarea națională. În acest context, sunt menționate serviciile de informații străine și diverse forme de hărțuire.

Așadar, în comparație cu proiectul legii 5G din România, recentul regulament emis de Agenția pentru Transport și Comunicații din Finlanda (TRAFICOM) include numeroase criterii și specificații tehnice pe care atât furnizorii de echipamente și tehnologii 5G, cât și operatorii telecom vor trebui să le îndeplinească, fără a exclude vreunul dintre furnizorii din piață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *