• BAT este unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole prelucrate din Romania
  • In 2021, Romania a exportat produse din tutun in valoare de 1.34 miliarde euro, potrivit celor mai recente date INS; 60% din produsele fabricii BAT din Ploiesti sunt exportate catre zeci de piete din intreaga lume
  • Compania si-a asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun – A Better Tomorrow™ – in care sustenabilitatea se afla in centrul afacerii sale

Bucuresti, 7 aprilie 2022 – Conform celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), valoarea totala a exporturilor de produse din tutun prelucrat, precum tigaretele si produsele din tutun incalzit, a fost de 1,34 miliarde euro in 2021, reprezentand aproape jumatate din totalul exporturilor de produse alimentare, bauturi si tutun. BAT Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala a tutunului, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploiesti, unde se afla a doua cea mai mare fabrica din Europa a grupului.

Din datele furnizate de catre Institutul National de Statistica reiese faptul ca in anul 2021 produsele din tutun au reprezentat circa jumatate (48%) din totalul exporturilor de produse alimentare, bauturi si tutun. Valoarea exporturilor de produse din tutun (tigari si tutun incalzit) a depasit in 2021 cu 50% valoarea exporturilor de seminte de floarea – soarelui (844 de milioane de euro), o diferenta cu atat mai semnificativa cu cat tigarile sunt produse finite, in timp ce semintele de floarea-soarelui sunt exportate ca materie prima.

Valoarea totala a importurilor de tutun brut si prelucrat a fost de circa 341 de milioane euro, ceea ce inseamna ca tutunul a avut o contributie pozitiva la balanta comerciala a Romaniei de peste 1 miliard de euro.

„In prezent, aproximativ 60% din produsele fabricate in fabrica noastra de la Ploiesti pleaca catre export. BAT isi mentine angajamentul de a fi un partener strategic in dezvoltarea si sustinerea economiei romanesti si ne dorim sa continuam pe acest drum prin aportul pe care il avem la mentinerea echilibrului balantei comerciale, prin contributiile importante din taxe si impozite la bugetul de stat, cat si prin investitiile sustinute in dezvoltarea afacerii noastre in Romania”, a declarat Fred Monteiro, Director al Ariei Europa centrala si de sud in cadrul BAT.

02. Fred Monteiro, Directorul Ariei Europa centrala si de sud, BAT (1)

BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat si cel mai mare jucator de pe piata tutunului din Romania cu o cota de piata de peste 50%. In cei 25 de ani de activitate in Romania, BAT a investit peste 500 de milioane de euro in fabrica de la Ploiesti.  BAT asigura peste 3.000 de locuri de munca in Romania si genereaza alte 30.000 de locuri de munca indirect, prin lantul de distributie si aprovizionare.

Despre BAT

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al carei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sanatatii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulti o gama variata de produse cu risc redus*.

Compania continua sa sustina clar ca fumatul cauzeaza riscuri majore la adresa sanatatii si ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renuntarea la fumat. BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit stiintific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transforma intr-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrata cu adevarat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori sa aleaga produsele sale care nu ard pana in 2030 si de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pana in 2025. BAT si-a stabilit o serie de obiective ambitioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralitatii emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 si 2 pana in 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unica folosinta si utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale pana in 2025.

BAT are peste 53.000 de angajati si opereaza in peste 180 de tari. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline in 2021 si un profit din operatiuni de 10,2 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de tigarete si o categorie tot mai larga de produse cu risc redus* din tutun si nicotina, precum si produse traditionale din tutun care nu ard. Acestea includ tigari electronice, produse de incalzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotina pentru uz oral fara tutun, precum si produse orale traditionale, cum ar fi snus si snuff umed. In 2021, BAT a avut 18,3 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o crestere de 4,8 milioane fata de anul precedent.

*Bazat pe dovezile existente si presupunand o trecere completa de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de risc si provoaca dependenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *