World Photography Organisation anunță lista completă a câștigătorilor prestigioasei competiții Sony World Photography Awards 2022. Celebrul fotograf Adam Ferguson (Australia) a câștigat distincția Fotograful Anului, împreună cu un premiu de 25.000 de dolari și un kit alcătuit din echipamente de imagistică Sony. De asemenea, au fost anunțați câștigătorii a 10 alte categorii, alături de locurile 2 și 3 din categoria Professional, precum și câștigătorii categoriilor Student, Youth și Open.

Câștigătorii au fost dezvăluiți printr-un videoclip de special care conține interviuri și reacții ale fotografilor câștigători și care poate fi vizionat pe site-ul worldphoto.org/ceremony-2022.

Expoziția Sony World Photography Awards 2022 are loc la Somerset House, în Londra, începând cu 13 aprilie, până pe 2 mai 2022, iar în cadrul acesteia sunt expuse peste 300 de lucrări și sute de alte imagini în formate digitale realizate de câștigători și nominalizați. De asemenea, sunt prezentate și lucrările care au obținut distincția Outstanding Contribution to Photography, ale renumitului fotograf canadian Edward Burtynsky.

SWPA2022

FOTOGRAFUL ANULUI

Migrantes este o serie de auto-portrete alb-negru ale migranților din Mexic, realizate atunci când așteptau să treacă granița în Statele Unite. Fotografiile au fost făcute în colaborare cu subiecții, iar Ferguson a pregătit setup-ul pentru fiecare imagine, montând o cameră de dimensiune medie pe un trepied cu un declanșator de la distanță, oferindu-le astfel oamenilor posibilitatea să aleagă momentul fotografierii și să participle activ în procesul de documentare a vieții lor.

În februarie 2021, după o schimbare în ceea ce privește președinția Statelor Unite, numărul de migranți din America Centrală și de Sud care au venit la granița Statelor Unite cu Mexic a crescut semnificativ. Imaginile migranților încărcați cu foarte multe bagaje, despărțindu-se cu greu de cei dragi, totul sub blițurile fotografilor, au făcut înconjurul presei din întreaga lume. Deși Ferguson a subliniat importanța acestui tip de fotojurnalism, acesta a sesizat și o lipsă specifică a imaginilor captate de partea mexicană a graniței, în special imagini care să ofere și perspectiva migranților. În acest context, Ferguson a propus proiectul editorului său de la New York Times care i-a acordat echipa necesară pentru a călători în Juarez și Reynosa pentru 11 zile în lunile aprilie și mai 2021. Abordarea sa pentru acest proiect a fost inspirată de seria Ghetto a lui Adam Broomberg și Oliver Chanarin – o călătorie vizuală prin 12 ghetouri moderne, printre care și Spitalul de Psihiatrie Rene Vallejo din Cuba, în care cei doi au dat pacienților control asupra declanșatorului pentru realizarea imaginii.

Însoțit de jurnaliștii mexicani Ernesto Rodríguez, Silvia Cruz, Noe Gea Medina și Laura Monica Cruz Flores, Ferguson a abordat migranții care stăteau în adăposturi aproape de graniță, înregistrând poveștile, de multe ori copleșitoare ale acestora și lucrând împreună cu ei pentru a pune în scenă și a capta imaginile într-un cadru relaxat, unde aceștia s-au simțit mai puțin stânjeniți. A ales să facă aceste poze doar în variantă alb-negru pentru a elimina haosul de culori din fundal și pentru a reduce imaginea strict la valoarea ei emoțională. Seria care a rezultat prezintă un portret plin de emoție al oamenilor suspendați în timp, aflați în căutarea unei vieți mai prospere.

Comentând despre proiectul câștigător al lui Ferguson, Mike Trow, Președinte al competiției din 2021, a spus: „Ce a făcut Adam Ferguson la granița dintre Mexic și Statele Unite alături de familiile de migranți este foarte emoționant. Acest set de portrete vorbește de la sine despre cum moralitatea și respectul pot ajuta la evitarea manipulării și pot împiedica invadarea intimității, lucruri de care fotografia este acuzată de multe ori. Prin punerea declanșatorului în mâinile subiecților, Adam le oferă puterea de a alege cum doresc să fie perceput. Aceste fotografii sunt frumoase, au multă însemnătate și sunt blânde. Au fost și alte povești pe care noi, ca juriu le-am admirat foarte mult, dar seria lui Adam a ieșit în evidență pentru că a transmis un mesaj elocvent și cald despre oamenii care trec prin greutăți, dar care țin profund la decența și dragostea lor, indiferent de loc sau statut social.”

Referitor la Victoria sa, Ferguson a transmis: „Prin colaborarea cu migranții, această serie de fotografii a fost o încercare de a crea imagini care să inspire empatie, mai degrabă decât simpatie. Oferind controlul imortalizării și acordând fiecărui migrant posibilitatea de a fi implicat în procesul reprezentării sale,, am sperat să elimin firul narativ referitor la marginalizare și să conturez o poveste care să fie umană, onestă și cu care poți empatiza. Sunt foarte recunoscător oamenilor curajoși și puternici care au fost de acord să lucreze cu mine și în numele cărora accept acest premiu. Să câștig premiul Fotograful Anului oferă acestei povești o altă viață. Permite unei noi audiențe să se conecteze la poveștile importante ale persoanelor care și-au împărtășit cu mine istoriile personale.”

CÂȘTIGĂTORII CATEGORIEI PROFESSIONAL

Fotografii câștigători ai competiției Professional au fost selectați de un grup de jurați experți, pe baza unei serii de 5 până la 10 imagini, care au variat de la povești despre politică și schimbări climatice, până la meditații personale despre familie și pierdere ori abordări creative despre natură statică și viață sălbatică.

Toți câștigătorii au primit un kit care conține echipament de imagistică Sony. Câștigătorii de anul acesta sunt:

ARHITECTURĂ & DESIGN

CÂȘTIGĂTOR: Domagoj Burilović (Croația) pentru seria intitulată Dorf

Finaliști: locul 2 Javier Arcenillas (Spania); locul 3 Yun Chi Chen (Taiwan)

CREATIVE

CÂȘTIGĂTOR: Alnis Stakle (Letonia) pentru seria intitulată Mellow Apocalypse

Finaliști: locul 2 Raphael Neal (Regatul Unit); locul 3 Sarah Grethe (Germania)

PROIECTE DOCUMENTARE

CÂȘTIGĂTOR: Jan Grarup (Danemarca) pentru seria intitulată The Children of the Financial Collapse in Venezuela

Finaliști: locul 2 Fabian Ritter (Germania); locul 3 Win McNamee (Statele Unite)

MEDIU

CÂȘTIGĂTOR: Shunta Kimura (Japonia) pentru seria intitulată Living in the Transition

Finaliști: locul 2 Gideon Mendel (Africa de Sud); locul 3 Giacomo d’Orlando (Italia)

PEISAJ

CÂȘTIGĂTOR: Lorenzo Poli (Italy) pentru seria sa Life on Earth

Finaliști: locul 2 Andrius Repšys (Lituania); locul 3 Gareth Iwan Jones (Regatul Unit)

PORTOFOLIU

CÂȘTIGĂTOR: Hugh Fox (United Kingdom) pentru lucrarea Portfolio

Finaliști: locul 2 Julian Anderson (Regatul Unit); locul 3 Anna Neubauer (Austria)

PORTRET

CÂȘTIGĂTOR: Adam Ferguson (Australia) pentru seria Migrantes  

Finaliști: locul 2 George Tatakis (Grecia); locul 3 Brent Stirton (Africa de Sud)

SPORT

CÂȘTIGĂTOR: Ricardo Teles (Brazil) cu seria Kuarup

Finaliști: locul 2 Adam Petty (Australia); locul 3 Roman Vondrouš (Republica Cehă)

NATURĂ STATICĂ

CÂȘTIGĂTOR: Haruna Ogata (Japan) & Jean-Etienne Portail (France) pentru seriile Constellation

Finaliști: locul 2 Cletus Nelson Nwadike (Suedia); locul 3 Alessandro Gandolfi (Italia)

VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ:

CÂȘTIGĂTOR: Milan Radisics (Hungary) pentru seria The Fox’s Tale

Finaliști: locul 2 Federico Borella (Italia); locul 3 Oana Baković (România)

Pentru a afla mai multe despre câștigătorii de anul acesta și despre proiectele finaliste, vizitați pagina online cu galeria câștigătorilor sau descarcă volumul Sony World Photography Awards 2022.

FOTOGRAFUL ANULUI ÎN CATEGORIA OPEN

Competiția Open celebrează puterea unei singure imagini. Fotografiile câștigătoare sunt selectate pe baza abilității lor de a comunica o direcție narativă vizuală remarcabilă, printr-o tehnică excelentă. Ales dintre cei 10 câștigători ai categoriei Open, Scott Wilson (Regatul Unit) este Fotograful Anului 2022 la categoria Open și câștigătorul unui premiu cash de 5.000 de dolari, al unui echipament de imagistică digitală de la Sony și va beneficia de expunere globală.

Wilson a câștigat datorită imaginii sale puternice numite Anger Management, care a fost înscrisă la categoria Lumea naturală & Viață sălbatică. Imaginea alb-negru surprinde un cal din rasa mustang ce stârnește o furtună de praf lovind cu copitele în pământ în zona de nord-vest a statului Colorado. Fotografia a fost făcută la scurt timp după ce armăsarul s-a aruncat într-o baltă de nămol – încercând să se protejeze de insectele de vară – și chiar în timp ce-și lovea copitele în pământ pentru a le arăta celorlalți armăsari că este pregătit să se lupte pentru a-și câștiga un loc la oaza de adăpat din apropiere.

Despre această victorie, Wilson a transmis: „Este o onoare incredibilă să văd imaginea Anger Management câștigând premiul Fotograful Anului 2022 la categoria Open, de la Sony World Photography Awards. Să observi comportamentul cailor în mediul lor natural, în sălbăticie, este o experiență brută și dinamică. Tensiunea din imagine este un symbol al provocărilor de conservare cu care se confruntă caii sălbatici din America de Vest, unde aceste animale prețuite sunt adunate în număr foarte mare și scoase de pe terenurile publice. Până la finalul lui 2022, vor fi mai mulți cai în captivitate decât în libertate.”

FOTOGRAFUL ANULUI LA CATEGORIA STUDENT

Ezra Bohm (Olanda) de la Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie a primit premiul Fotograful Anului 2022 la categoria Student, câștigând echipament Sony în valoare de 30.000 de dolari pentru instituția sa de învățământ. Bohm a fost ales pentru seria sa intitulată The Identity of Holland, realizată ca răspuns la brief-ul numit Connections, care i-a provocat pe studenți să prezinte o poveste care să evidențieze cum ei, sau o persoană pe care au documentat-o, interacționează cu lumea. Pentru seria sa câștigătoare, Bohm i-a fotografiat pe rezidenții unor comunități din Olanda, care mențin un mod tradițional de viață, punând în valoare hainele autentice extraordinar de detaliate și conexiunile pe care aceștia le au cu istoria culturală a țării.

Despre premiul câștigat, Bohm a transmis: „Faptul că am câștigat acest premiu îmi confirmă importanța fotografierii ineditului pentru a spune povești venite din suflet și inimă. Dacă ne urmăm aspirațiile, tot ceea ce facem devine mai important și, probabil, și mai de succes.”

FOTOGRAFUL ANULUI LA CATEGORIA YOUTH

Selectat din șase câștigători ai altor categorii, Tri Nguyen (Vietnam, 18 ani) a câștigat premiul de Fotograful Anului 2022 la categoria Youth pentru imaginea sa intitulată Under the Moonlight. Fotografia înfățișează un tânăr care se scaldă într-o lumină artificială precum cea a lunii, pe un fundal abandonat. Lumina lunii construiește un fascicul luminos precum cel conturat de reflectoare, care cade asupra tânărului, simbolizând dorința sa de a-și accepta defectele. Imaginea este parte a unei serii care investighează introspecția și dorința de a evada din tipare și a celebra propriile imperfecțiuni.

Pentru Victoria sa, Nguyen a primit un kit format din echipament de imagistică de la Sony și va beneficia de expunere globală. Vorbind despre premiu, acesta a declarat: „Din postura de artist în devenire și din cea a unei persoane foarte motivate, sunt extrem de bucuros să fiu numit Fotograful Anului 2022 în categoria Youth. Accept acest premiu cu smerenie și voi folosi acest moment drept o motivație pentru a-mi continua pasiunea pentru fotografie.”

CONTRIBUȚIE EXCEPȚIONALĂ ÎN DOMENIUL FOTOGRAFIEI

Anul acesta, premiul pentru Contribuție Excepțională în Domeniul Fotografiei a fost acordat renumitului fotograf canadian, Edward Burtynsky. Recunoscut la nivel internațional drept unul dintre cei mai compleți fotografi contemporani, Burtynsky este faimos pentru imaginile sale care evocă peisaje industriale și criza globală a mediului înconjurător. În reprezentări impresionante ale peisajelor care au fost alterate de activitățile umane, Burtynsky evidențiază scara imensă a dezvoltării infrastructurii și a distrugerii, prezentând priveliști alterate ale lanțurilor montane, cursuri de apă care au secat și urbanism distilat în culori și forme abstracte.

Peste 12 imagini de dimensiuni mari sunt prezentate în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2022. Selecția făcută de artist evidențiază seturi de lucrări-cheie, realizate în cei peste 40 de ani de carieră. Printre acestea se numără Anthropocene (2018), Salt Pans (2016), Water (2013), Oil (2009) și Railcuts (1985). Mai mult, pentru prima dată în Regatul Unit, sunt prezentate imagini din următoarea serie a lui Burtynsky, intitulată Africa (2022), ce își propune să înfățișeze peisaje și zone din Africa afectate de exploatarea resurselor naturale.

EXPOZIȚIA SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2022

Expoziția Sony World Photography Awards 2022 este deschisă la complexul Somerset House, în Londra, începând cu 13 aprilie și până pe 2 mai 2022. Mai mult, pe lângă lucrările câștigătorilor de anul acesta, expoziția prezintă și prezentări solo ale câștigătorului titlului de Fotograful Anului 2020, Pablo Albarenga (Uruguay), și din din 2021, Craig Easton (Regatul Unit).

Albarenga prezintă o selecție de imagini din seria câștigătoare, intitulată Seeds of Resistance, care înfățișează combinații de imagini între peisaje și teritorii aflate în pericol din cauza mineritului și agriculturii excesive cu portrete ale activiștilor care se luptă pentru conservarea acestora. Easton prezintă 12 portrete alb-negru din seria intitulată Bank Top, care ilustrează rezidenți ai comunităților din Bank Top, Blackburn. Proiectul examinează reprezentarea și denaturarea comunităților din nordul Angliei, explorând povești și experiențe ale localnicilor prin imagini acompaniate de text conceput de colaboratorul, scriitorul și academicianul Abdul Aziz Hafiz.
Expoziția virtuală Sony World Photography Awards 2022 este disponibilă la acest link: www.worldphoto.org/virtualexhibition2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *