Anvelopele de calitate sunt durabile și construite pentru o experiență de condus confortabilă și sigură. SUV-urile au nevoie de astfel de anvelope, care să aibă o structură puternică și pereți laterali durabili. În plus, anvelopele unui vehicul mare trebuie să ofere un răspuns exact al direcției, ceea ce implică și o presiune corectă de umflare.
SUV-urile înalte și grele au nevoie de anvelope adecvate atât vara, cât și iarna. Anvelopele SUV sunt dotate, de obicei, cu un compus de cauciuc și materiale diferite, mai solide față de cele folosite în cazul anvelopelor pentru mașinile de pasageri.

„Dimensiunea mare a SUV-urilor și profilul ridicat al pereților laterali sunt adevărate provocări în ceea ce privește proiectarea anvelopelor. Este important ca senzația de direcție a autovehiculului și comportamentul cauciucului în condiții extreme să fie cât mai bune.”, este de părere Martin Dražík, Product Manager, Nokian Tyres Europa.

Anvelopele de înaltă calitate se remarcă în toate situațiile de condus. Acestea sunt mai silențioase pe drumurile asfaltate, uscate și drepte. Pe șosele umede sau înghețate, senzația de direcție este resimțită diferit în cazul anvelopelor de calitate superioară. În situații extreme, precum frânarea bruscă sau schimbărea rapidă de bandă, calitatea anvelopelor este foarte importantă. Diferența dintre cele de calitate superioară și cele de calitate inferioară se simte puternic.

„Dezvoltatorii și testerii de anvelope cunosc condițiile extreme, ceea ce le permite să observe cu ușurință diferențele majore dintre diferite anvelope. Totuși, șoferii obișnuiți s-ar putea să nu ia în considerare acest lucru. Este posibil să întâlnească o situație extremă o singură dată, însă chiar și atunci, un set de anvelope de înaltă calitate contează foarte mult.”, adaugă Dražík.

Presiune de umflare mai mare pentru SUV-uri

Șoferii își pot asigura propria siguranță la volan prin verificarea în mod regulat a presiunii de umflare a anvelopelor. Presiunile recomandate de producător pot fi găsite în manualul vehiculului. În cazul unui SUV, șoferii care sunt obișnuiți cu vehiculele de pasageri sunt tentați să folosească presiuni de umflare prea mici.

„SUV-urile necesită presiuni ale anvelopelor ceva mai mari decât vehiculele de pasageri, iar această diferență este importantă. La manevrele bruște efectuate cu un vehicul greu, este important ca anvelopa să reacționeze corect.”, spune Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres.

„Pentru stabilitate la volan, Nokian Tyres recomandă umflarea anvelopelor de iarnă cu 0,2 bari peste valoarea recomandată de producătorul auto.”, completează acesta.

Fibrele de aramidă rigidizează anvelopele

Dezvoltarea de produs în industria anvelopelor avansează rapid. Caracteristicile importante pentru consumatori – siguranța, manevrabilitate și economisirea combustibilului – se îmbunătățesc constant.

„Rata inovației poate crește chiar mai mult, deoarece materialele pentru anvelope, de exemplu, se dezvoltă într-un ritm rapid. Dacă producătorii de anvelope vor profita de acest lucru, rezultatele vor fi vizibile în produsele lor.”, consideră Martin Dražík.

Nokian Tyres a acordat o atenție deosebită durabilității anvelopelor pentru SUV-uri. Compania a dezvoltat tehnologia unică Aramid Sidewall, care consolidează peretele lateral al anvelopei, considerat în mod obișnuit drept punctul cel mai delicat. Peretele lateral consolidat cu aramidă protejează anvelopa împotriva perforațiilor, impacturilor și tăieturilor. Acest lucru este important atât pe drumurile forestiere, cât și în traficul urban.

„Anvelopele pentru SUV au de obicei un profil înalt al anvelopelor, ceea ce oferă mai mult spațiu pentru daune. De asemenea, SUV-urile sunt conduse mai dur decât vehiculele de pasageri. Acolo unde șoferii mașinilor de pasageri frânează, proprietarii de SUV-uri pot merge pur și simplu mai departe, ceea ce duce la un impact mai dur.”, încheie Matti Morri.

Informații suplimentare despre tehnologia Aramid Sidewall

  • Fibrele de aramidă întăresc compusul peretelui lateral al anvelopei
  • Folosită în producția anvelopelor pentru SUV, RV și camionete ale Nokian Tyres
  • Reduce daunele cauzate de borduri și gropi, de exemplu
  • Același material este utilizat în industria aerospațială și de apărare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *